12.11.2013
Online

KWF presenteert internationaal Dream Team

By: Redactie Dutchcowboys

BlogOnline
kwf-presenteert-internationaal-dream-tea.jpg
kwf-presenteert-internationaal-dream-tea.jpg

Eerder vandaag presenteerde KWF Kankerbestrijding, in samenwerking met de Amerikaanse kankerbestrijding (AACR) en Stand Up to Cancer, het eerste internationale Dream Team. Dit team van toponderzoekers uit verschillende disciplines werkt de komende 4 jaar, onder leiding van prof. dr. Clevers (Hubrecht Instituut, president KNAW) en prof. dr. Bos (UMC Utrecht) aan grensverleggend onderzoek naar de behandeling van kanker.

Het Dream Team werkt aan het kweken van tumoren van patiënten buiten het lichaam. Doordat het tumorweefsel buiten het lichaam, in het laboratorium verder ‘leeft’ kunnen de onderzoekers een groot aantal (combinaties van) medicijnen hierop testen. Hierdoor leren ze welke tumoren het best reageren op welke medicijnen. Zo kan per patiënt bekeken worden wat de ideale behandeling is, zonder dat de patiënt onnodig medicijnen hoeft uit te proberen. Dit leidt er onder andere toe dat de patiënt minder last zal hebben van overbodige bijwerkingen.

Dit onderzoek zal behandeling op maat sneller dichterbij brengen. Het team ontvangt een subsidie van € 6 miljoen, geld dat is opgehaald met de jaarlijkse KWF-campagne ‘Sta op tegen kanker’. Aan het onderzoek waar het Dream Team nu aan gaat beginnen, is zeker 20 jaar fundamenteel (kanker)onderzoek voorafgegaan.

Samenwerking

KWF Kankerbestrijding gelooft dat wanneer wetenschappers gezamenlijke doelstellingen hebben en profiteren van elkaars expertise en faciliteiten zij sneller tot resultaten kunnen komen. Michel Rudolphie, directeur KWF Kankerbestrijding: “Het financieren van het Dream Team maakt het mogelijk dat een onderzoek op grote schaal kan worden uitgevoerd, in een relatief korte tijd. Dit, in combinatie met de bijzondere samenwerking van internationale toponderzoekers, zorgt voor een dubbele tijdwinst. Het onderzoeksproces wordt enorm versneld en dat betekent ook sneller resultaten voor de patiënt!

Prof. dr. Clevers: “Met deze nieuwe technologie maken we in één keer veel slagen. We kunnen sneller en veel meer testen, specifiek per tumorsoort en DNA-mutatie – nog voor we naar het testen op mensen gaan. Normaal gesproken worden medicijnen jarenlang op patiënten getest en heb je na lange tijd slechts antwoord op één vraag. Wat wij in dit onderzoek doen, versnelt dit proces enorm. We testen duizenden stoffen tegelijk, dat scheelt veel tijd. De testen voeren we uit op gekweekt weefsel en niet op de patiënt zelf, dat voorkomt vele, soms onnodige, bijwerkingen. Nu gaan we pas nadat we medicatie veelvuldig op gekweekt weefsel hebben getest, heel gericht op mensen (met die specifieke mutatie) testen. Daarmee kunnen we gericht advies geven en dus ook onnodig behandelen voorkomen.”

Share this post