Is het niet geweldig dat je met internet met iedereen over de hele wereld kan communiceren zonder deze mensen ook maar daadwerkelijk te kennen? Vooral fora en reacties onder artikelen vind ik interessant. Het liefst als er veel mensen meedoen die dan op elkaar ingaan. Hoogstaande discussies? Zeker, in eerste instantie dan, totdat je toch dat knagende gevoel van twijfel begint te voelen. Waarom zou hij gelijk hebben? Waarom weet hij precies hoe het zit met dat shared geheugen? Waarom is hij de expert die kan uitleggen waarom het besturingssysteem van de Playstation 4 beter is dan dat van de Xbox One? En vooral, waarom geloven zoveel mensen hem?
Microsoft en Sony gaven beiden enkele technische specificaties vrij over de volgende generatie consoles. Termen als kernel, GDDR5 en shared memory kwamen boven water drijven en het internet barstte uit haar voegen. Onder vrijwel elk bericht op welke website dan ook kwamen er wel reacties die uitlegden waarom het een beter is dan het ander. Anderen gingen daarop weer in met hun eigen versie van het hele gebeuren, zo doorgaande totdat er wel een stuk of tien verschillende -en bovenal tegensprekende- redenaties te lezen waren. Bijzonder feitje: Bronnen of een andere vorm van referentie zijn dus echt not-done op het internet.
Het lijkt allemaal redelijk onschuldig, gewoon op schrijven hoe je denkt dat het zit. Zo onschuldig dat enkele maanden geleden ik ook een soortgelijke reactie heb geplaatst. Het ging toen over waarom de Playstation 3 zo moeilijk voor te programmeren was. Ik ging er simpelweg vanuit dat dat is omdat Sony nooit DirectX (eigendom van Microsoft) zou kunnen gebruiken. Waar, maar ik verzuimde het stuk over de powercell processor en de andere architectuur – of om het makkelijker te zeggen, de niet x86 processor die in pc’s (samen met x86-64) de hedendaagse standaard vormt.[1][2]
Zo gemakkelijk gaat dat dus, een halve waarheid vertellen. Maak er een pakkend verhaaltje van en voor je het weet denken mensen dat je weet waar je het over hebt. En daar zit dan ook het gevaar. Mede door deze ‘nerd-talk’ is Sony momenteel de eerste keus van veel gamers, want die is ‘beter’. Was dat de bedoeling? Onbewust massale invloed op de verkopen uitoefenen? Nee, het was toch enkel onschuldig de feiten aan andere mensen door spelen?
Voorzichtigheid is dus geboden, zowel bij het maken als bij het lezen van zulke statements. Het resultaat is uiteindelijk dan ook een en al onduidelijkheid. Ja, ik weet dat je niet zomaar moet geloven wat de Pr-mannetjes zeggen, maar dat betekent dan niet dat we zomaar iemand op internet moeten gaan geloven. Laten we vooral niet gaan beslissen welke console we straks in huis halen omdat iemand toevallig zo geloofwaardig overkwam. Laten we wachten en de games vergelijken, en dan zien we dat, uiteindelijk, de multiplatform games grafisch gezien zeer gelijk zijn aan elkaar. Beslis op exclusives, services, de controler, maar niet op de hardware, want dat is zo abstract, dat eigenlijk niemand nu kan zeggen wat beter is. En als je nog eens zo’n mooi verhaal tegenkomt, schroom niet om naar bronnen te vragen!
Om zelf niet de fout in te gaan, mijn bronnen over het x86 / x86-64 verhaal.
[1] Wikipedia.org, x86, http://en.wikipedia.org/wiki/X86
[2] Wikipedia.org, x86-64, http://en.wikipedia.org/wiki/X86-64