03.11.2015
Online

All of the people! All of the Internet!

By: Marietje Schaake

BlogOnline

Kan technologie de wereld veranderen? Kan ICT bijvoorbeeld oplossingen bieden voor de vluchtelingencrisis? Als je veel start-ups en erkende bedrijven uit Silicon Valley mag geloven, dan is dat zeker het geval. Ontelbaar zijn het aantal pitches van bedrijven die beloven dat hun technologie de wereld zal verbeteren. Een gezonde dosis twijfel is hier altijd op zijn plaats. Technologie op zich kan nooit hét antwoord vormen op een probleem, maar het kan wel een aantal nieuwe opties en inzichten bieden die ons kunnen helpen om een probleem op te lossen.

Technologie is geen wondermiddel, maar voor veel vluchtelingen is een smartphone – samen met voedsel en een veilig onderkomen natuurlijk – een essentieel onderdeel van hun vlucht. Vluchtelingen en migranten gebruiken smartphones om routes te vinden, prijzen van mensensmokkelaars te vergelijken of om in contact te blijven met het thuisfront. Verschillende hulporganisaties passen zich aan deze nieuwe realiteit aan en communiceren bijvoorbeeld steeds meer via social media met vluchtelingen.

Het is dan ook geen luxeprobleem om na te denken over hoe we de toegang tot het internet kunnen verbeteren in vluchtelingenkampen, maar een aspect waar we rekening mee moeten houden in deze vluchtelingencrisis. Voor sommigen maakt het zelfs een wereld van verschil. In het vluchtelingenkamp van Za’atari in Jordanië, op de grens met Syrië, is er een plan om protheses te maken met een 3D-printer.Kinderen die ledematen missen krijgen er met behulp van technologie zo bijvoorbeeld een nieuwe kans om te lopen.

Op 25 september namen de Verenigde Naties 17 nieuwe “duurzame ontwikkelingsdoelen” aan, die de Milleniumdoelstellingen vervangen voor de komende vijftien jaar. Een van de expliciete doelstellingen is dat de toegang tot ICT “significant verbeterd” moet worden. Sterker nog, per 2020 moeten de inwoners van de minst ontwikkelde landen ook toegang hebben tot betaalbaar en open internet. Dit jaar ga ik ook weer naar het Internet Governance Forum, en het thema daar is niet toevallig ‘Evolution of Internet Governance: Empowering Sustainable Development’.

Eerder heb ik op deze site geschreven over het belang van het open internet en het belang van netneutraliteit in Europa. Die belangen worden alleen nog maar groter als we nog eens twee miljard mensen online willen hebben. Want hoe kunnen we de digitale kloof tussen Noord en Zuid verkleinen zonder in de val van zero-rating services te trappen? Die vraag moeten we goed in ons achterhoofd houden als Mark Zuckerberg en Bill Gates zeggen dat ze actief willen meehelpen om meer mensen online te krijgen. Want we willen natuurlijk dat iedereen toegang heeft tot het volledige internet, en niet alleen tot Facebook of de partners van Facebook enMicrosoft. Of, in de woorden van Nnenna Nwakanma van de World Wide Web Foundation in Den Haag eerder dit jaar: “All of the people! All of the Internet! All of the time!

Over al deze vragen organiseer ik op 17 november een debat in Brussel met onder meer vertegenwoordigers van Facebook, Outernet, de Europese Commissie en de Internet Society. Hier kan je je inschrijven om aanwezig te zijn bij het debat.

[Afbeelding: © ellagrin – Fotolia.com]

Share this post