Meer dan 1,9 miljard mensen op aarde gebruiken een smartphone, maar de meeste gebruikers weten vaak niet precies welke informatie wordt doorgespeeld naar derde partijen. Om hier meer duidelijkheid over te krijgen onderzocht het G DATA SecurityLab een groot aantal smartphones op malware. Het gaat hierbij om malware die bij de levering van het toestel op de telefoon wordt aangetroffen.
Uit het onderzoek blijkt dat op meer dan 26 verschillende modellen van talrijke Aziatische fabrikanten, waaronder bekende namen als Huawei, Lenovo en Xiaomi, malware werd aangetroffen. Met deze malware kan de gebruiker worden bespioneerd, er kunnen advertenties kunnen worden getoond, de camera kan worden aangezet, geluid kan worden opgenomen en de malware kan aanvullende software downloaden en installeren.
Ook wordt duidelijk dat er steeds meer malware wordt gefabriceerd. In het tweede kwartaal van 2015, analyseerden de experts gemiddeld 6.100 nieuwe malware samples per dag. Terwijl dit er in het eerste kwartaal nog maar 4.900 nieuwe samples per dag waren. Dat is een toename van bijna 25%. In het eerste halfjaar van 2015 zijn alle vorige records verbroken op gebied van nieuwe Android-malware. Er werden meer dan één miljoen (1.000.938) nieuwe schadelijke programma’s in zes maanden tijd ontdekt.
De verwachting is dat de explosieve groei van nieuwe Android-malware doorzet tot het einde van het jaar. Tevens verwachten de onderzoekers dat er meer dan 2 miljoen nieuwe bedreigingen zullen verschijnen.
Daarnaast is het bedrijf Hacking Team een tijdje geleden gehackt. Dit bedrijf ontwikkelt speciale malware voor inlichtingendiensten. Hiermee kunnen zij verdachte personen monitoren. Deze technologie is nu ook voor cybercriminelen inzetbaar.
De informatie van het G DATA SecurityLab is in strijd met de informatie die Google eerder dit jaar vrijgaf. In maart werd namelijk naar buiten gebracht dat het aantal malware-installaties op Android-apparatuur was gehalveerd.
Wil je het hele rapport van het G DATA SecurityLab lezen? Dat kan via deze link.