Zoekmachines Google en Bing hoeven niet automatisch ’torrent’ gerelateerde zoekopdrachten te verbergen om piraterij te voorkomen, zo heeft de High Court of Paris besloten. Deze filter zou te breed en ineffectief zijn en daarnaast ook op legitieme content van toepassing zijn.
Al jaren zijn partijen uit de entertainment- en muziekindustrie aan het eisen dat zoekmachines iets doen aan alle “piraterij sites” die opduiken in de zoekresultaten.
In Frankrijk zorgde dit er recent voor dat muziek industrie groep SNEP naar de rechter stapte en geautomatiseerde filters eiste van zowel Google als Microsoft. Alle zoekopdrachten met het keyword ’torrent’, alsmede alle websites die dat in hun domeinnaam gebruiken zouden standaard geblokkeerd moeten worden.
Het verzoek is gebaseerd op een artikel uit de Franse wet over intellectueel eigendom. Daarin staat namelijk dat “alle passende maatregelen” geoorloofd zijn om schending van het auteursrecht te voorkomen.
Ter verdediging gaf Microsoft aan dat een dergelijke filter onnauwkeurig, onevenredig en inefficiënt zou zijn, iets waar de rechter het mee eens was.
De Franse wet staat verregaande anti-piraterij maatregelen toe, maar stelt ook dat het nodig is om de rechten van individuele internetgebruikers, zoals de vrijheid van meningsuiting en communicatie te behouden. Een dergelijke filtering zou geheel tegen dit principe zijn.
Het woord ’torrent’ wordt ook op een legitieme manier gebruikt, hetgeen ook geldt voor het BitTorrent protocol. Dus door alles dat ’torrent’ gerelateerd is te blokkeren, zal ook normale/legale content gecensureerd worden. En dus heeft SNEP geen gehoor gevonden in de rechtbank.