Patenten zijn al lang niet meer wat ze geweest waren: het vastleggen van iets dat iemand gemaakt had. Tegenwoordig is het meer een bewijs dat een persoon of bedrijf iets bedacht heeft en het idee er achter wil vastleggen voordat iemand anders het per ongeluk bedenkt. Het maken? Dat komt later wel. Zeker in de smartphone-wereld worden we de hele tijd lekker gemaakt met allerlei patenten die dan vervolgens nog niet eens in de testfase blijken te zitten en vaak niet eens echt uitkomen.
Het is genoeg geweest! Omdat we bedrijven niet kunnen dwingen om dingen ook echt te maken kunnen we weinig anders dan hopen dat het volgende lijstje aan patenten ook echt een keer in onze telefoons terecht gaat komen.
Stiekem is dit patent gaaf omdat het impliceert dat we straks zo veel scherm hebben dat er geen plek meer is voor vingerafdruk-scanners op een telefoon. Dat gezegd hebbende is het natuurlijk wel heel veilig als je vingerafdruk door het hele scherm opgepikt kan worden, doordat het dan meerdere vingers kan checken. Het zou ook helpen om online betalen met je vingerafdruk safer te maken, dus daar zijn we altijd voor.
We weten het niet helemaal zeker, of we nou wel een buigzame telefoon willen hebben. Los van de menselijke neiging om alles dat meegeeft te gaan gebruiken als stressbal is het ons niet helemaal duidelijk waarom het zo belangrijk zou zijn om een telefoon te hebben die je in een andere vorm kunt buigen.
Misschien als je Samsung’s theoretische voorbeeld zou volgen met een scherm aan elke kant zodat je een telefoon én een tablet in een hebt, dan wel, maar anders is het alleen leuk voor die rare mensen die hun telefoon in hun kontzak steken. De technologie is er echter al bijna, dus de kans is groot dat we op de CES begin volgend jaar wel iets gaan zien dat we ook zelf kunnen gaan kopen.
Ja, dat willen we allemaal wel: onze apparaten opladen zonder dat we kabels nodig hebben, zelfs zonder ze op een speciaal oplaadplaatje te moeten leggen. De technologie die dat mogelijk maakt is al in ontwikkeling en Apple-fans mogen in de handjes klappen, want volgens geruchten zou het bedrijf dat ermee bezig is een partnerschip met Cupertino hebben en zouden we de techniek al in iPhones kunnen zien binnen nu en twee jaar. Zijn ze bij Apple ook blij: hoeven ze helemaal geen openingen meer in de telefoon maken.
Tegendruk als je op het glazen oppervlak van je telefoon drukt is iets waar al veel mee geëxperimenteerd wordt door makers en zowel Microsoft als Apple hebben dit al in meer of mindere mate geïntegreerd, zij het niet in een scherm. Het zou je het gevoel kunnen geven dat je iets anders aanraakt dan je doet, veel duidelijker kunnen maken waar je het scherm aanraakt en de grootste uitdaging zal zijn om dit dusdanig te verkleinen dat het op een heel scherm werkt zonder je batterij leeg te trekken.
Deze klinkt echt te gaaf om waar te zijn. Samsung heeft echter serieuze plannen om dit mogelijk te gaan maken. Het zal nog geen Star Wars worden, maar de methode om met laserstralen iets in de lucht te ’tekenen’ is er wel. Als we echter eerlijk zijn is dit echt de functie die nog het verst in de toekomst ligt, om nog maar te zwijgen van waarom het nuttig is. Niet dat nut echt meetelt als het gaat om hologrammen, natuurlijk, want het is gewoon vet.