Het lijkt er op dat Nederlanders in groten getale aan het stemmen zijn vandaag. Goede zaak, want hoe meer stemmen, hoe meer de uitslag ook representatief is voor wat Nederlanders echt willen. Opvallend is wel altijd hoe veel er nog opgezocht wordt vlak voordat de gang naar de stembus begint.
De kieswijzers draaien al overuren (en lijken ten tijde van schrijven ook nog te bezwijken onder een heuse DDoS-aanval) maar soms moeten er nog even wat termen, politici of concepten worden opgezocht voordat er een keuze gemaakt wordt. Google houdt dat natuurlijk allemaal bij, dus je kunt mooi zien wat er speelt in Nederland. Bijvoorbeeld op welke partij er het meeste gezocht wordt:
Je kunt ook bij Google trends zien waar het meeste op gezocht wordt als het gaat om de centrale thema’s die we tot in den treure hebben zien langskomen bij debatten en analyses. De EU, gezondheidszorg, pensioenen, vluchtelingen en religie zijn de belangrijkste thema’s en je kunt zien dat in de afgelopen dagen er best nog wat verschoven is.
Vooral de dans om de eerste plaats tussen de EU en de gezondheidszorg is grappig om te zien, maar het geeft wel aan dat het qua zoektermen bovenaan staat. Dat wil natuurlijk niet per se zeggen dat het de belangrijkste kwesties zijn, maar misschien wel dat ze beiden gebaat zijn met wat extra research voordat je een keuze maakt.
Ook de lijsttrekkers zijn natuurlijk belangrijk voor het publieke gezicht van de partijen. Hoewel de nieuwe lijsttrekkers van de kleinere partijen niet voorkomen in dit lijstje is dat redelijk logisch: ze krijgen minder aandacht, dus zijn ze minder herkenbaar. Je ziet dan ook dat het de typische top vijf is (Rutte, Wilders, Pechtold, Asscher en relatieve nieuweling Klaver) die er met de populairste zoekopdrachten van door gaan.
Ook duidelijk is dat voor veel Googlers het fenomeen Wilders er eentje is dat onderzocht moet worden. De enige die een beetje in de buurt komt van de spike van Wilders is Rutte en in mindere mate Klaver. Die drie hebben de aandacht van de zoekers, maar Wilders steekt er met kop en haar bovenuit.
Reuze interessant allemaal, die data. Zeker als je in de Google Story over de verkiezingen helemaal in de specifieke zoektermen gaat graven per provincie, per partij of per onderwerp kom je allerlei dingen tegen die je niet direct ziet aankomen. Mensen willen weten hoe lang Mark Rutte is, vragen zich af wat Wilders stemt, zoeken uit waar de naam Asscher vandaan komt, hoe oud Jesse Klaver is (ok, die snappen we nog wel) of van welke partij Alexander Pechtold is. Hey, beter opgezocht dan maar iets geroepen, dus we gaan niet search-shamen.
De data die Google verzamelt zegt uiteindelijk helemaal nog niks over wat de uitkomst wordt van de verkiezingen, of zelfs dat de mensen die gezocht hebben ook wel echt gaan stemmen, maar leuk om te bekijken is het wel.
[Afbeelding © Google]