In Nederland is in april 2014 het downloadverbod ingegaan. Maar dat weerhoudt ons er niet van toch nog massaal populaire films en series te downloaden.
Stichting Brein houdt zich natuurlijk al veel langer bezig met internetpiraterij, maar richt zich toch vooral op degenen die het illegale materiaal beschikbaar stellen, de uploaders.
Dutch FilmWorks (DFW) wil nu de mensen die illegaal downloaden op gaan sporen. Zo hebben ze aangegeven tegenover de Autoriteit Persoonsgegevens. Die schrijven van plan te zijn om de geplande activiteiten (online handhaving van intellectuele eigendomsrechten) van DFW goed te keuren. Daarin is verder te lezen:
“DFW is voornemens om gegevens te verzamelen van personen die bestanden uitwisselen via het internet door middel van bittorrent netwerken. De gegevensverwerking bestaat uit –onder meer–het vastleggen van bewijs van uitwisseling van bestanden via IP-adressen met als doel het doen van onderzoek naar betrokkenheid van deze gebruikers bij verspreiding of verveelvoudiging van auteursrechtelijk beschermde werken.”
Dat doen ze overigens enkel op gebruikers die inbreuk maken op de intellectuele eigendomsrechten van DFW.
Een externe partij zal ip-adressen in kaart gaan brengen. Daarna moeten de bijbehorende naw-gegevens bij providers opgevraagd worden. Iets dat waarschijnlijk niet vrijwillig zal gebeuren, waardoor er dus waarschijnlijk gebruik zal worden gemaakt van een gerechtelijke procedure. Daarna zijn er vijf manieren waarop DFW in actie zal komen.
Lastiger zal het alleen zijn om iedereen die een VPN gebruikt op te sporen. Tenzij we hier met Chinese praktijken te maken krijgen, waarbij het gebruik van een VPN verboden gaat worden.
[Afbeelding © F8studio – Fotolia]