09.10.2017
Gadgets

Google Pixel Buds, een revolutionair product met weinig aandacht

By: Dominique Dewitte

BlogGadgets

Taal vormt de laatste hindernis in communicatie tussen mensen. Maar dat zal binnen maximaal 10 jaar verleden tijd zijn. Technologie is de oplossing.

Onze kleinkinderen zullen wandelen op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking. Ze zullen Nederlands spreken tegen Chinese kinderen, die gewoon Chinees antwoorden tegen onze kleinkinderen, en iedereen zal elkaar gewoon kunnen verstaan.

Dat is dus het omgekeerde van de Toren van Babel. Het mirakel is dat men universalisme zal kunnen combineren met particularisme. Alle talen blijven behouden, iedereen spreekt zijn eigen taal en toch gaat iedereen elkaar verstaan.

Toekomst

Universiteiten investeren in campussen. Wel universiteiten worden steeds meer virtueel. Eens de taalbarrière opgeheven kunnen alle studenten les volgen bij de beste professoren in de wereld via internet en in om het even welke taal. Dat creëert een totaal nieuwe wereld.

Voor de industrie liggen er kansen. Deze nieuwe producten hebben de potentie om de wereldmarkt te veroveren. De onderneming die erin slaagt zo’n computer te maken die simultaan vertaalt, kan de ganse wereld veroveren.” Een opmerking uit de mond van de Belgische Minister van Staat, Mark Eyskens en te lezen in het boek ‘Getuigenissen omtrent 20 jaar Leiderschap‘ van Dominique Dewitte (Express.be) & Alain Renier (Top Management), uit 2006.

Eyskens kunnen we op dat gebied een visionair noemen, zijn verhaal klopt helemaal, op een klein detail na. Hij zit er een jaar naast en de onderneming die erin is geslaagd zo’n computer te maken die simultaan vertaalt, heeft de ganse wereld al lang geleden veroverd: Google.

Google Pixel Buds

Opmerkelijk weinig aandacht was er in de media was er voor de Google Pixel Buds, de oordopjes die compatibel zijn met Google’s nieuwste telefoon, de Pixel 2. Die oordopjes zijn draadloos (net als de AirPods van Apple) en maken contact met de virtuele assistent van het bedrijf, die bij elke vraag die hem in een vreemde taal wordt gesteld onmiddellijk contact maakt met Google Translate.

De Google Pixel Buds zorgen dan voor simultaanvertaling en ondersteunen nu al 40 talen, waaronder Nederlands. Wanneer de dopjes daadwerkelijk beschikbaar komen is nog niet helemaal duidelijk.

Tijdens de presentatie werd een korte demonstratie gegeven:

Hierin zien we Juston Payne, product manager van Google, en een Zweedse assistente een kort gesprek voeren, waarbij te zien is hoe 1 à 2 seconden nadat een vraag wordt gesteld in het Engels, de simultaanvertaling in het Zweeds in de oordopjes weerklinkt.

Share this post