Het is officieel komkommerdag op 14 juni, een perfect moment om even stil te staan bij dit stuk groen fruit. Hier zijn tien feitjes die altijd handig zijn om tevoorschijn te toveren op een feestje, of tijdens discussies over wat komkommers nu wel of niet zijn. Iets dat trouwens verrassend vaak gebeurt. Komkommers verdelen het land.
- Komkommers komen origineel uit Zuidoost-Azië
- Niet verrassend komt meer dan driekwart van de komkommers uit China
- Een rauwe komkommer is (inderdaad) 95% water
- Zodoende is een hele komkommer slechts 16 calorieën
- Je hebt geen aarde nodig om komkommers te kweken en het is al binnen 12 weken gepiept
- Komkommers kunnen de temperatuur van het bloed en het lichaam verlagen, daar komt ook de Engelse frase ‘cool as a cucumber’ vandaan
- Als je een plakje komkommer een halve minuut tegen je gehemelte houdt kan het bacteriën vernietigen en je adem verfrissen
- Als je komkommers pureert kun je het gebruiken als aftersun door het op de verbrande stukken te smeren
- Het wordt gekker: je kunt stukjes komkommer langs piepende scharnieren smeren om ze stil te krijgen!
- Komkommers kunnen tot 60 centimeter groot worden
Nou, als daar niets tussen zat dat je nog niet wist, weten we het ook niet meer. Gefeliciteerd, je bent een komkommer-expert. En dan zeggen ze dat het komkommertijd is in de media.
[Afbeeldingen © sommai – Fotolia]