Facebook is van plan naast haar eigen hoofdkwartier in Menlo Park, Californië een volledig dorp uit de grond te gaan stampen. Dat zou er voor moeten zorgen dat de medewerkers een betaalbaar huis zouden kunnen krijgen in een van de 1500 appartementen die het dorp moet gaan tellen.
Restaurants, winkels en alle andere zaken die je in een dorp zou verwachten worden natuurlijk meteen meegebouwd dus in principe zijn de werknemers dan helemaal lokaal voorzien. Niet alleen zij, maar ook de omringende bewoners zouden gebruik kunnen maken van de faciliteiten die neergezet worden zoals de apotheek en supermarkt.
De reden dat Facebook dat nodig vindt is dat de huurprijzen voor appartementen in het gebied complete waanzin zijn: de gemiddelde huur voor een appartement met twee slaapkamers is net geen 4000 dollar per maand. Dat is duurder dan New York. Facebook heeft zo’n 9000 werknemers op dit moment en er moeten er nog meer bij, dus het probleem wordt dan vanzelf snel groter.
Sinds Facebook in 2011 al aangaf naar Menlo Park te gaan verhuizen zijn de prijzen naar dit astronomische niveau gestegen, terwijl ze ongeveer 300 procent lager waren op dat moment. De lokale bevolking is hier natuurlijk ook de dupe van: huurprijzen stijgen hard, er worden redenen gezocht om bestaande huurders er uit te werken om meer geld te kunnen vangen van een tech-grootverdiener en de files rijzen de pan uit.
Gentrification, zoals dat effect in Amerika wordt genoemd, is een steeds groter wordend probleem. San Fransisco is al niet meer te betalen doordat het tech-startup volk de huren tot belachelijke prijzen opdrijft en zo wordt de originele of niet welvarende bevolking steeds verder weggedreven.
Google is ook al bezig om flats te bouwen voor werknemers in Mountain View, dus het probleem wordt langzaam zo erg dat zelfs de dikbetaalde medewerkers van de internet-giganten het niet meer kunnen betalen. Je vraagt je af waarom ze allemaal per se in Californië willen blijven.
Hoe dan ook, de markt is helemaal aan het kapotgaan en de lokale overheden hebben ook de mogelijkheid (of de wil, afhankelijk van wie je het vraagt) niet om er iets aan te doen. Silicon Valley groeit te hard, en aangezien al die moderne bedrijven wel nog steeds willen dat je de hele tijd naar kantoor komt kunnen de wegen het niet aan, waardoor mensen met het geld er alles voor over hebben om niet twee uur in de file te staan om op tijd op hun werk te komen.
Of die paar extra appartementen dat gaan oplossen is nog maar de vraag. Het verschil tussen arm en rijk lijkt in Silicon Valley steeds erger te worden en het einde is nog lang niet in zicht.
[Afbeeldingen © Facebook]