Het lijkt wel een virus. Als je de visualisatie van de explosie van Airbnb in Amsterdam die is gemaakt door Dwarshuis bekijkt zie je hoe de service zich sinds 2008 heeft uitgebreid door onze hoofdstad, met een groei waar je bang van wordt. Vooral de laatste paar jaar kun je gewoon zien dat zo’n beetje iedereen die zelf in de binnenstad woont zijn of haar huis openstelt voor bakken geld gasten.
Je kunt via de instellingen het tempo verhogen als het te lang duurt, maar kijk er even naar. Elk stipje staat voor iemand die voor het eerst een kamer of woning verhuurt. Dit laat dus niets zien over de vervolgverhuur die gepleegd wordt in Amsterdam. Als je die er zelf nog even bij verzint kun je je wel een voorstelling maken van hoe veel toeristen er via Airbnb in Amsterdam terecht komen. En dit is nog bovenop het al enorme hotelaanbod.
De grote explosie is zoals je kunt zien in de laatste vijf jaar gebeurd. Was het in 2008, toen Airbnb begon, nog een unicum dat iemand een kamer verhuurde, begint het rond 2012 flink op stoom te komen. De laatste twee, drie jaar echter is het waanzin: in 2014 (beneden) kun je al zien dat er absurd veel woningen op de service komen te staan en vanaf dat moment worden de klachten van omwonenden en in sommige gevallen ook inwonenden (bij gedeelde panden) steeds groter.
Opeens staan er structureel toeristen in je gedeelde badkamer. Kun je niet meer goed slapen door het eindeloze geluid van rolkoffers. Wordt je buurt langzaam een zooitje omdat er elk weekend toeristen staan te blowen en kotsen in de straat. Het begint de Amsterdammers hoe langer hoe meer te irriteren dat er zoveel toeristen zijn, al lijkt het ze niet tegen te houden om er zo mogelijk zelf ook een graantje van mee te pikken. De prijzen die je kunt vragen zijn namelijk meer dan fors.
Er zijn inmiddels al een hoop regels die moeten voorkomen dat mensen hele huizen structureel als hotel gebruiken en zo hard binnenlopen, maar er worden natuurlijk allerlei middelen gebruikt om dat te omzeilen. Toeristen krijgen instructies om vragen over hun verblijf te beantwoorden zodat niet duidelijk wordt waar ze slapen, bijvoorbeeld. Je mag eigenlijk maar 60 dagen per jaar je huis of kamer verhuren, maar daar heeft iedereen met 140 euro per kamer per nacht opbrengst redelijk lak aan.
Het is een ongezonde situatie, zoveel is zeker. Amsterdammers kunnen geen huis meer kopen, want iedereen kan veel meer geld verdienen met Airbnb en dan zelf ergens anders gaan wonen. Opkopers met veel financiële middelen investeren steeds vaker in panden in de binnenstad omdat het veel oplevert en als die spiraal niet gestopt wordt is dat zo’n ontwrichting voor de economie en de huizenmarkt dat het heel lang zal duren voordat het goed komt.
[Afbeeldingen © Dwarshuis]