Uber heeft een flinke nederlaag geleden in de Britse rechtszaal. Het hof oordeelde namelijk voor de tweede keer dat het taxibedrijf de chauffeurs moet behandelen als semi-werknemers (de zogenaamde ‘workers’-categorie die in het VK bestaat) in plaats van freelancers die toevallig door Uber aan klanten gekoppeld worden.
De uitspraak betekent dat Uber de chauffeurs het minimumloon moet betalen en dat ze bijvoorbeeld recht hebben op pauzes en vrije dagen. Dat zou een flinke aderlating betekenen voor Uber, want met die uitspraak in de achterzak zouden veel meer van de 50.000 chauffeurs in Groot-Brittanië zich kunnen beroepen op hun rechten.
Het zit Uber echt niet mee in het VK, want eerder verloor het ook al de taxilicentie in Londen. Natuurlijk is Uber in beroep gegaan tegen die uitspraak en totdat die zaak dient op 11 december mag het bedrijf doorgaan alsof er niets aan de hand is.
Natuurlijk is Uber ook van plan om deze uitspraak over arbeidsrechten nogmaals aan te gaan vechten in hoger beroep. Vermoedelijk zullen ze tot aan de hoogste rechterlijke macht gaan om dit te bevechten, want de implicaties zijn enorm.
De impact van deze uitspraak zou namelijk op termijn niet alleen maar problematisch zijn voor Uber, maar ook voor alle andere ‘platforms’ die tussen arbeider en klant in zitten en daar een vergoeding voor krijgen.
Geloof maar dat Deliveroo met knikkende knieën zit af te wachten hoe dat hoger beroep gaat uitvallen, want als het precedent gezet is dat je als tussenpersoon gewoon verantwoordelijk bent voor de mensen die je aan het werk zet wordt het allemaal duur.
Uber is er echter van overtuigd dat ze in hoger beroep gaan winnen. “Bijna alle taxichauffeurs waren freelancers lang voordat onze app bestond. De rechtszaak is gebaseerd op het verhaal dat wij zouden eisen dat chauffeurs 80 procent van hun ritjes aannemen, maar dat geldt niet in Groot-Brittanië”, zegt General Manager Tom Elvidge daarover.
[Afbeeldingen © F8Studio – Adobe Stock]