Talentvolle criminelen zijn niet zelden innovatieve denkers.
Neem succesvolle smokkelaars. Die hebben er, letterlijk, hun werk van gemaakt om grenzen te overschrijden. Behalve dat ze de slimste methodes hebben verzonnen om met hun ladingen en pakketjes buiten het zicht van de douane en vliegende grensbrigades te blijven, zijn ze, in zekere zin, ook nog eens visionair. Je kunt tegenwerpen dat ze ‘het vrije verkeer van goederen’ te letterlijk nemen, of schromelijk overdrijven. Of gewoon hele kwaadwaardige mensen zijn. Maar dat we uiteindelijk toe zullen groeien naar één wereldmarkt met één serie universele spelregels – en dat landsgrenzen op weg zijn rare obstakels te worden, die erom vragen te worden genegeerd – is helemaal geen gekke gedachte.
En dat grootschalige, internationaal georganiseerde misdaad, waaronder belastingontduiking, allerlei nationale autoriteiten ertoe dwingt onderling beter te gaan samenwerken (en meer universele regels in te voeren), is nog minder een gekke gedachte.
Criminelen zijn dus te beschouwen als de verguisde wegbereiders van verdere globalisering.
Nóg een interessant voorbeeld.
Dankzij de opkomst van Facebook hebben slimme knutselaars over de hele wereld ontdekt dat je goed geld kunt verdienen door op dit mondiale platform aantrekkelijke nepnieuws-berichten te plaatsen, waar druk op geklikt wordt. Weliswaar ‘misbruiken’ die knutselaars in eerste instantie Facebook, door onzin vermomd als nieuws te posten. Maar in tweede instantie zijn zij de aanjagers van innovatie, omdat Facebook door hun nepnieuws onder vuur kwam te liggen van politici en de publieke opinie, die op het punt stonden te concluderen dat je ‘niks meer kan geloven’ van wat op Facebook staat. Op straffe van reputatieschade en een ernstige dip in inkomsten zag Facebook-baas Mark Zuckerberg zich gedwongen in de hoogste versnelling te gaan werken aan het tegengaan van nepnieuws. Door die snelle actie heeft Facebook zijn geloofwaardigheid behouden of is het misschien zelfs geloofwaardiger geworden.
Denk in dit kader bijvoorbeeld ook eens aan de schimmige porno-industrie, die begin deze eeuw een enorme push heeft gegeven aan de techniek van online betalingen (het afrekenen van vieze filmpjes) en streaming video (YouTube & Netflix) en de conclusie is duidelijk…
Veel relevante innovaties worden aangejaagd door criminele dan wel semicriminele bedreigingen.
Waarom vind ik het belangrijk het huwelijk misdaad/innovatie in deze blog zo te benadrukken? Welnu, omdat berichtgeving over cryptovaluta, zoals Bitcoin, al te vaak beheerst wordt door verhalen over boeven, die cryptovaluta zouden gebruiken voor hun grootschalige, illegale praktijken. En dat die boevenpraktijken hét bewijs zouden zijn dat cryptovaluta nooit volwassen zullen worden. En daardoor niet kunnen uitgroeien tot een volwaardig betaalmiddel.
Ik zeg: het tegendeel is waar.
Dat criminelen zich op cryptovaluta storten is het beste bewijs van hun potentie. Het zal het gebruik ervan zeker veiliger maken, en het zal er voor zorgen dat cryptovaluta veel sneller mainstream worden.
PS: een paar uur nadat ik dit blog heb geschreven, verschijnt – hóe ironisch – dit bericht op de NOS-site…