Je ziet het nu al veel gebeuren: verminderd autobezit. Eerder dit jaar werd al becijferd dat bij jongeren het aantal auto’s in de stad nog maar de helft is van die op het platteland, en terecht: auto’s zijn duur. Je moet er een kopen voor een hoop geld, dan moet je nog belasting betalen en een autoverzekering regelen.
Dat laatste wordt ook steeds duurder trouwens, want om de een of andere redenen (het zal toch niet aan de smartphones liggen zeker?) zijn die alleen dit jaar al 10 procent duurder geworden. Je kunt hier de autoverzekering berekenen als je nieuwsgierig bent naar wat een gemiddelde auto je kost aan verzekering.
Maar goed, dan heb je al dat geld al uitgegeven en dan gebruik je je auto eigenlijk niet genoeg om je geld er uit te halen, zeker als je inderdaad in de (Rand)stad woont. Je zou er jaren mee moeten doen, maar naarmate we steeds meer richting 2030 gaan, het moment waarop zelfrijdende auto’s volgens de geleerden betaalbaar gaan worden, is die investering ook steeds minder waard.
Het delen van auto’s gebeurt daarom niet verrassend nu al op grote schaal, maar op het moment dat we zelfrijdende auto’s hebben zou je helemaal gek zijn als je er eentje gaat halen voor jezelf, zodat ‘ie 90 procent van de tijd kan stilstaan. Dan is een gedeeld model veel handiger én goedkoper voor mensen die niet elke dag de hele dag een auto nodig hebben. Voor de goede orde: dat zijn er heel veel.
Naarmate die trend zit voortzet zal het er voor zorgen dat het aantal auto’s gestaag afneemt, zeker in Nederland. Je zou kunnen voorzien dat er een soort abonnements-service komt waarin je per rit afrekent. Dat zou dan de echte commerciële variant van het openbaar vervoer worden, met (hopelijk) echte concurrentie, zodat het voor iedereen betaalbaar wordt om zich te laten rijden. Sterker nog: als je zelf een auto kunt kopen en die inzet om mensen te vervoeren kun je zelf mini-Uber spelen.
Hoe dan ook, het kopen van een auto wordt in de komende dertig jaar steeds minder gebruikelijk. Dat wil nog niet zeggen dat je het voor nu ook maar moet laten, natuurlijk: voordat het allemaal zover is hebben we met zijn allen nog steeds een hele hoop kilometers gekard.
[Afbeeldingen © Tomasz Zajda – Adobe Stock]