28.05.2018
Technology

Algoritme kan gewelddadige protesten voorspellen via social media

By: Patrick Smeets

BlogTechnology

Social media-gebruikers staan nou niet bepaald bekend om hun beheerste gedrag online. Een studie van de Universiteit van Zuid-Californië (USC) heeft de onderzoekers echter een AI-algoritme opgeleverd dat al die boosheid kan gebruiken om de wereld veiliger te maken. De kunstmatige intelligentie kan namelijk social media-posts scannen en zo de correlatie tussen wat daar geschreven wordt en de kans op aankomend geweld, bijvoorbeeld bij protesten, maken. Zo zou alle boosheid op social media dus een bijdrage kunnen leveren aan het verminderen van geweld in de wereld, ironisch genoeg.

Het algoritme werd getraind door te kijken naar posts op Twitter ten tijde van het protest in Baltimore in 2015 en zo konden de onderzoekers feilloos zien dat vooral moralistische tweets (dus dingen waarbij mensen echt aan één kant van een discussie staan en de mensen aan de andere kant echt niet begrijpen) een goede indicator waren voor aanstaand geweld. Meer van dat soort tweets stonden gelijk aan meer arrestaties, met uitschieters op de dagen dat de politie tot een gewelddadige confrontatie kwamen met protesteerders.

Morele convergentie

De AI legde een patroon bloot dat de onderzoekers ‘morele convergentie’ noemen, waarbij een groot aantal mensen overtuigd zijn van hun morele gelijk en zich gesterkt voelen doordat ze denken dat anderen dit ook vinden. De communicatie daarover op social media leidt dan tot bevestiging van dat idee en dat kan de vonk zijn die een protest kan ‘aansteken’.

Die theorie hebben de onderzoekers met een aantal gecontroleerde gedragsexperimenten getest en ook daar zagen ze dat die morele convergentie optrad. Nu is dat natuurlijk niet het enige dat er voor kan zorgen dat een protest gewelddadig wordt, maar het is wel een belangrijke factor om in de gaten te houden. Het idee is dan ook om de AI te verfijnen zodat er in kritieke situaties door de autoriteiten rekening mee gehouden kan worden. Als je als handhavende instantie niet op je gevoel hoeft af te gaan om te weten dat het wel eens flink zou kunnen gaan escaleren, kun je bedachtzamer te werk gaan en elke vorm van conflict proberen te vermijden. Als het algoritme op die manier gebruikt kan worden zou dat prettig zijn, maar wellicht dat Amerika niet de beste plek is om dat te testen, aangezien het verminderen van geweld daar niet hoog op de agenda van de autoriteiten lijkt te staan.

[Afbeeldingen © chockchaipoo – Adobe Stock]

Share this post