04.06.2018
Nieuws

WWDC 2018: Mac OS Mojave, iOS 12, maar geen nieuwe hardware

By: Patrick Smeets

BlogNieuws

Apple opende ontwikkelaarsconferentie WWDC 2018 zoals altijd met een keynote, of Apple Special Event zoals ze het zelf noemen. Daarin geen hardware-nieuws, maar des te meer nieuwe software-aankondigingen. Er was ondanks de focus op verbeteringen in iOS 12 toch wel wat te vertellen en zeker de nieuwe Mac OS versie genaamd Mojave brengt wat leuke productiviteits-verbeteringen voor gebruikers. Het was niet de spannendste WWDC ooit, maar dat wisten we al voordat het begon. Gelukkig was de openingsvideo – ingesproken door Stephen Fry alsof het een natuurdocumentaire is – geweldig.

iOS 12

Apple had het al gezegd: er zitten weinig echt nieuwe features in iOS 12, want de performance is wat telt, zo zei Craig Federighi op het podium. Apps zouden 40 tot 50 procent sneller moeten opstarten, het toetsenbord treuzelt niet meer en op oudere apparaten zou de camera tot wel 70 procent sneller paraat moeten zijn ten opzichte van nu. Dat zijn fijne cijfers, zeker omdat Apple er bij zegt dat het vooral werkt aan snelheid als er veel tegelijk gebeurt. Het zou dus niet alleen maar beter moeten zijn als je alleen dat ene ding aan het doen bent.

Screen Time is een quality of life-functie die er voor moet zorgen dat je een beter idee hebt van hoe lang je met je telefoon bezig bent, maar ook specifiek hoe veel tijd je aan bepaalde apps hebt gespendeerd. Zo kun je meteen zien hoe veel social media of games je tijd opvreten, maar bijvoorbeeld ook van welke app je de meeste notificaties krijgt. Dat zou moeten helpen om meer rust in je hoofd te brengen, omdat je de grootste boosdoeners kunt herkennen.

Je kunt ook een tijdslimiet op bepaalde apps zetten, wat handig is als je als ouder limieten wilt stellen voor je kinderen, maar ook om je eigen gebruik op een vriendelijke wijze wilt temperen. Je kunt gewoon om meer tijd met een app vragen als het er op zit, maar dan ben je in elk geval gewaarschuwd.

Notificaties en Facetime-groepen

Een nieuwe en meest welkome functie is het groeperen van notificaties op je startscherm. Zo hoef je geen minuten te scrollen als de Slack op kantoor geëxplodeerd is met een gesprek dat maar niet eindigt, of je duizend notificaties van Twitter als een van je posts viral is gegaan. Je krijgt nu een ‘stack, die laat zien hoeveel er onder de laatste notificatie zit.

De Animoji worden uitgebreid met een aantal nieuwe beeste, waaronder een T-Rex en tijger, maar leuker zijn de Memoji: dat zijn een soort Mii’s zoals je die van Nintendo kent en die je zelf kunt aanpassen totdat ze op je lijken. Of niet, natuurlijk. De foto-app krijgt effecten die je als suggestie krijgt, zoals Google Photo’s dat ook heeft. Facetime wordt een groeps-app: je kunt nu met 32 mensen tegelijk Facetimen, als je dat zou willen. Dat zou je niet moeten willen, maar het kan. Maar zelfs met meerdere mensen is het duidelijk wie er aan het praten is, want diens beeld wordt dan groter dan de rest, zodat je altijd door hebt wie er aan het woord is.

Siri gaat een grotere rol spelen doordat het nu ook apps van andere ontwikkelaars kan aanspreken. Je kunt ook acties aan elkaar gaan knopen met de nieuwe Shortcuts-app. Daarin kun je een aparte Siri-vraag koppelen aan een aantal acties, zoals Google en Amazon dat ook met hun slimme assistenten aan het doen zijn.

ios-12-notificaties
ios-12-notificaties

Apple Watch en Apple TV

We zitten inmiddels al weer op Watch OS 5, en ook daar wordt het langzaam maar zeker beter. Veruit het leukste dat Apple introduceerde was Walkie-talkie. Dat is een simpele app waarmee je met mensen kunt praten alsof je een walkie-talkie in je handen hebt. Na één authenticatie kun je daarna met een druk op de knop praten tegen mensen. Het werkt op WiFi en 4G, dus nu kan je vriend doen alsof ‘ie Kit is en terugpraten.

Ook fijn: de Apple Podcast app komt eindelijk naar Apple Watch, en je kunt meer informatie op je wijzerplaat krijgen. Voor sporters is er goed nieuws, want er zit nu een automatische workout detection op het horloge, zodat je zelfs als je vergeten bent aan te geven dat je iets ging doen de vraag krijg of je aan het sporten bent en zo nodig achteraf nog de ‘credit’ krijgt van wat je gedaan hebt.

Voor Apple’s kastje onder de tv was er weinig nieuws. TV OS gaat HDR en Dolby Atmos ondersteunen voor de Apple TV 4K, maar dat zat er wel in. Daarnaast komt er een nieuw systeem om automatisch in te loggen op alle apps van je tv-provider, maar dat wordt nu alleen nog maar bij één aanbieder in de VS aangeboden. Verder komt er een nieuwe aerial, geschoten door astronauten vanuit het International Space Station.

mac-os-mojave.png

Mac OS Mojave

Mac OS Mojave is een forse vernieuwing van het besturingssysteem van de Mac. De presentatie begon met het onthullen van Dark Mode. Daarin zijn zoals je zou verwachten alle vensters en achtergronden donker in plaats van licht. Dat is perfect als je veel met foto’s en video werkt, maar zoals meer mensen de laatste jaren hebben ontdekt is het ook wat rustiger op de ogen. Zeker de ontwikkelaars ter plaatse waren erg blij met Apple’s XCode in de donkere modus.

Stacks is een andere vernieuwing die mensen met overvolle desktops zal helpen. Je kunt de bestanden op die desktop in stacks laten sorteren, zij het op type bestand, op wanneer het op de desktop gezet is en je kunt binnen de stacks makkelijk selecteren en er zelfs doorheen scrollen. Ook krijg je nu snelle acties die je kunt uitvoeren als je één of meerdere bestanden selecteert. Als je iets vaak doet (bijvoorbeeld een watermerk toevoegen of dingen samenvoegen) dan zul je die actie meteen zien en uitvoeren met één klik.

Quicklook is ook uitgebreid: je kunt nu naast het snel bekijken van bestanden ook makkelijk acties uitvoeren vanuit dat venster. Hetzelfde geldt voor het nemen van screenshots, waar je nu zelfs video mee kunt capturen vanuit een website of waar dan ook op het scherm. Handig! De Home app komt ook naar de Mac, zodat je makkelijk je apparaten die je met HomeKit bestuurt kunt besturen vanaf je desktop.

Privacy en App Store

Privacy is ook een groot goed voor Apple, en het bedrijf kondigde dan ook aan dat Mac OS vanaf Mojave de toegang tot zo’n beetje alle sensitieve informatie op je computer automatisch blokkeert, inclusief de toegang tot je camera en microfoon. Safari gaat een einde maken aan tracking cookies door je altijd te laten zien als iemand die probeert te droppen, zodat je ze kunt uitschakelen. Zelfs fingerprinting gaat gedwarsboomd worden doordat Apple vanuit Safari de configuratie van elke Mac als hetzelfde gaat laten zien aan databedrijven, zodat elke Mac met Mojave er precies hetzelfde uitziet als elke andere Mac met Mojave. Nice.

De Mac App Store krijgt ook wat extra aandacht dit jaar. De Store wordt helemaal vernieuwd qua interface en apps worden in categorieën als create, work, play en develop. Het lijkt heel erg op wat je in de iOS App store ook ziet, maar dan voor desktop. Er komt een aparte API voor het beoordelen van apps, zodat dit makkelijker wordt voor gebruikers.

Mac OS en iOS samen?

De vraag of Apple van plan is om iOS en Mac OS samen te gaan voegen is veel gesteld in de laatste paar jaar. Craig Federighi gaf daar een duidelijk antwoord op: nee. Dat gaat niet gebeuren. Apple is wel bezig om het makkelijker te maken om iOS apps op de Mac te laten werken zonder al het handmatige werk dat er nu nog mee gemoeid is. Ze hebben als test eerst zelf een aantal apps omgezet, maar in de komende jaren zal het alleen maar makkelijker worden om een toffe iOS app ook op de Mac te krijgen.

Wanneer dat af is horen we wel, maar voor nu zijn er toch weer een aantal fijne verbeteringen die naar de verschillende versies van Apple’s besturingssystemen komen. De grootste teleurstelling is wat mij betreft niet het ontbreken van nieuwe hardware, maar vooral dat Apple niets gezegd heeft over het openstellen van de NFC chip in de iPhones. Misschien komt het in de loop van de week nog…

[Afbeeldingen © Apple]

Share this post