We weten allemaal dat vliegen slecht is voor het milieu. Maar hoe slecht is het dan eigenlijk? En hoe kun je zelf eenvoudig iets doen aan het beperken van jouw uitstoot?
Als we kijken naar de “impact top tien” van een gemiddelde Nederlander, staat vliegen in de top tien. Om precies te zijn: op een zesde plaats:
Valt best mee toch? Ja, maar de gemiddelde Nederlander maakt van de top 5 ook een stuk intensiever gebruik. Dus helemaal een eerlijke vergelijking is het natuurlijk niet.
Ik zie mezelf graag als iemand die bewust leeft. De meeste dagen van de week eet ik vegetarisch, ik doe vrijwel alles op de fiets of met het openbaar vervoer, en mijn vriendin wordt er gek van hoe precies ik ben met de lichten. Toch waren ook voor mijn levensstijl 2,4 aardbollen nodig. De voorname boosdoener: vliegreizen, ook al vloog ik niet meer dan één of twee keer per jaar.
Daar kon ik het natuurlijk niet zomaar bij laten zitten. Dus ging ik op zoek naar een manier om daar iets in terug te doen. Dit zijn de interessantste opties die ik bij die zoektocht tegenkwam.
Vliegtuigen stoten CO2 uit, maar planten en bomen halen diezelfde CO2 weer uit de lucht en maken er zuurstof van.
Een ideale manier om de CO2 uitstoot van jouw vlucht te compenseren, is dus zorgen voor meer bomen op de wereld. Simpel toch?
Een andere toffe optie die ik tegenkwam, is vluchtvergelijker FlyGRN die deze compensatie gratis voor je regelt. Het enige dat jij hiervoor hoeft te doen, is je vlucht via het platform boeken. Dat werkt hetzelfde als andere vergelijkingsplatforms, maar van de marge over jouw order wordt (een groot deel van) de CO2 uitstoot van je geboekte vlucht gecompenseerd. Zo kost jouw vlucht je niets extra, maar het milieu ook niet. Sympathiek!
Een laatste project dat ik toch even wil benoemen, is Justdiggit. Misschien heb je het wel eens voorbij horen komen, want ze maken aardig veel reclame de laatste tijd.
De kern van het project is om – door te graven – de aarde af te koelen. Door de grond in verdorde plaatsen weer geschikt te maken voor water, en de groei van planten en bomen te bevorderen.
Ook hierbij wordt dus ingezet op het groen maken van de planeet, waardoor er meer CO2 uit de lucht wordt onttrokken.