Morgen wordt op de VPRO een 3LAB Docu uitgezonden over de wereld van kindvloggers en hun ouders. Een indringend tijdsbeeld dat laat zien hoe menselijk gedrag wordt beïnvloed door sociale media en wat dat teweeg kan brengen. De documentaire volgt drie jonge vloggers in hun dagelijkse bezigheden, waarvan de jongste ‘YouTuber‘ nog maar 3 jaar oud is…
Wie leeft in de wereld van merken, PR en media is inmiddels gewend aan de aanwezigheid van bloggers, vloggers en influencers. Soms verguist maar langzaam raakt men gewend aan het gegeven dat de media verandert en dat autoriteit niet langer toebehoort aan alleen mediagiganten. Ook bloggers, vloggers en influencers claimen autoriteit en worden langzaam belangrijker. Influencer zijn is ook niet iets wat voor iedereen is voorbestemd en is een leven waarin je gewoon hard moet werken. De belangrijkste kanalen zijn Instagram en YouTube waarbij bij de laatste het vooral bekende vloggers zijn die grote aantallen volgers hebben.
En laat nu net deze spraakmakende documentaire daar over gaan. Mijn dochter de vlogger is gemaakt voor 3LAB door filmmakers Joep van Osch en Doortje Smithuijsen. Daarin worden de gezinnen van Jaydie (3), Jaylinn (9) en Nina (13) gevolgd. Morgen te zien op tv, nu al te zien op YouTube. Een boeiende docu die veel gaat losmaken, dat kan niet anders. Op dit moment nog maar 5K views, maar de reacties onder de video liegen er niet om…
Influencer worden is de droom van vooral heel veel meiden die met jaloerse blikken kijken naar het rijke en verwende leven van hun helden. Waar ze allemaal zijn en wat ze krijgen. Die droom is minstens zo bekend worden, alsof je dat zelf kunt bepalen. Maar als je volwassen aan het worden bent mag en moet jezelf ook je keuzes kunnen maken. Anders wordt het al het om kinderen gaat, of zelfs peuters die hun naam nog niet kunnen schrijven. Daar zijn het de ouders die de dans leiden en inzetten op de toekomst van hun kind.
De documentaire over deze kindvloggers laat op indringende wijze zien hoe ver ouders willen gaan en hoe zij de toekomst van hun kinderen bepalen zonder zich te beseffen wat de psychische gevolgen zijn voor kinderen die zijn opgegroeid met aandacht. Want wat gebeurt er als de aandacht verdwijnt, wie is dan schuldig, wat doet dat met een kind die nooit kind is geweest, met de ouders en de relatie tussen kinderen en hun ouders? Het is ongelofelijk als je beelden ziet.
De eerlijkheid is ook dat de ouders die deze inkijk hebben gegeven en vrijwillig hebben meegewerkt aan de docu waarschijnlijk niet meer dan een topje van de ijsberg zijn. Het vraagt nogal wat moed om ons allen op deze manier mee te laten kijken want na het zien van de documentaire wordt dit zeker een onderwerp en zijn ook de ouders zo meteen middelpunt van een sociale discussie. En wat dat weer doet met de kinderen is niet te voorspellen.
De wereld van kindvloggers en hun ouders is een must see voor alle ouders in Nederland. En hoewel de docu nu alleen ingaat op ouders die YouTube kanalen voorzien van vlogs van kinderen willen we eigenlijk de makers van de documentaire nu alvast vragen zich eens te verdiepen in TikTok. The next era..
© Header : Zinkevych – Adobe Stock
© Beelden documentaire : VPRO