02.05.2019
Nieuws

​Huurprijzen Amsterdam stijgen tot recordhoogte: 24,51 euro per vierkante meter

By: Redactie Dutchcowboys

BlogNieuws

De prijzen van koopwoningen in Amsterdam zijn al bizar te noemen. Maar datzelfde geldt inmiddels ook voor de gemiddelde huurprijs van een woning of kamer in onze hoofdstad.

De gemiddelde huurprijs voor een woning in Amsterdam is namelijk gestegen tot een recordhoogte van 24,51 euro per vierkante meter. In sommige delen van Amsterdam Centrum betaalt een huurder zelfs rond de 26,66 euro per vierkante meter. Dit blijkt uit recent onderzoek. Er werden in totaal 1.165 huurobjecten in Amsterdam geanalyseerd. Voor een appartementje van slechts 80 vierkante meter betaal je dus als snel een maandelijkse huur van 2132,8 euro.

Londen en Parijs

De huurprijzen in Amsterdam hebben nog niet de hoogtes bereikt van andere Europese steden zoals Londen en Parijs, maar de stad is hard op weg om onbetaalbaar te worden voor mensen met een middeninkomen.

“Ik zie het onder mijn vrienden ook,” aldus Ivar van der Wal van Aanbiedingenfolders.nl, de partij die het onderzoek uitvoerde. “Ze worden gedwongen een huis te delen of betalen een extreem hoge huur.”

Groot probleem

Dit begint dus een groot probleem te worden, want het is net deze groep van vaak hoogopgeleide, jonge mensen die er steeds vaker voor kiest om in de stad te gaan wonen. Anders dan bij vorige generaties is voor deze groep 20’ers en 30’ers de droom van een huisje met een tuin buiten de stad niet meer het ideaal beeld.

Laag aanbod koopwoningen

Door de hoge prijzen op de markt voor koophuizen en het niet beschikbaar zijn van goedkope leningen, is deze groep bovendien niet meer in staat een woning te kopen. Maar door de blijvend stijgende huurprijzen wordt huren ook steeds minder aantrekkelijk en moeilijker te realiseren.

Van der Wal: “Vroeger kocht je gewoon redelijk eenvoudig een huis of appartement, tegenwoordig is dat een stuk lastiger door het lage aanbod en de strengere regelgeving.”

Huurprijzen niet gereguleerd

Het is met name het middensegment dat nu buiten de boot valt. En dat zijn net de jonge mensen met hogere inkomens die naar de stad trekken. Hun inkomen is te hoog om in aanmerking te komen voor een sociale woning, maar te laag om een betaalbare woning te vinden op de private huurmarkt.

Op de private markt worden de huurprijzen namelijk niet gereguleerd en de wet van vraag en aanbod en vastgoedspeculatie heeft er voor gezorgd dat de prijzen blijven stijgen. Bovendien heeft de instroom van expats, die bereid zijn om hoge prijzen te betalen voor woningen in het centrum van de stad, de prijs nog verder omhoog gestuwd. Daardoor zijn zelfs dure huurwoningen meteen verhuurd.

Sociale woningen privatiseren

Het stadsbestuur heeft pogingen gedaan om de situatie recht te trekken. Dit probeert de stad Amsterdam langs de ene kant te doen door nieuwe woningen bij te bouwen. Langs de andere kant worden ook steeds meer sociale woningen geprivatiseerd, dit in de hoop dat deze dan beschikbaar gemaakt worden voor jonge mensen met een middeninkomen.

Maar die maatregelen lijken nog niet te werken. Dus zal er logischerwijs steeds vaker voor gekozen worden om een huis buiten Amsterdam te huren. “Dat scheelt gewoon enorm veel,” zo besluit Ivar van der Wal.

Photo by Antonio Sessa on Unsplash.

Share this post