Amerikaans filosoof en mede-oprichter van Wikipedia, Larry Sanger, roept wereldwijd zoveel mogelijk mensen op om op 4 en 5 juli alle sociale media te mijden. Dit in een poging om de techbedrijven achter deze platformen tot de orde te roepen.
Het is een poging van Sanger om rumoer te veroorzaken bij de gebruikers van sociale media en de techbedrijven. Volgens hem is het tijd dat de gebruikers baas worden over hun eigen data en dat de verschillende platformen niet zomaar meer persoonlijke data mogen gebruiken om te adverteren of om ingenieuze profielen van de gebruikers te maken.
Sanger roept iedereen die op welke manier dan ook vraagtekens zet bij hoe de bedrijven achter de sociale media-platformen opereren op om minstens een dag (4 en 5 juli) geen gebruik ervan te maken. Om zoveel mogelijk mensen hierop te attenderen moedigt hij stakers aan om dit van tevoren aan te kondigen met behulp van de hashtag #SocialMediaStrike. Stakers kunnen anderen aanmoedigen ook te staken en verwijzen naar de verklaring van digitale onafhankelijkheid.
Op zijn website heeft hij ook een verklaring van digitale onafhankelijkheid geplaatst. Die articuleert de basale digitale rechten; legt uit hoe de techreuzen achter sociale media die stelselmatig hebben geschonden; stelt een aantal principes van gedecentraliseerde sociale netwerken voor, en vervolgens welke sociale netwerken gedecentraliseerd moeten worden, waarbij de gegevens eigendom zijn van individuele gebruikers in plaats van bedrijven.
“De mensheid is verachtelijk gebruikt door enorme digitale rijken. Het is nu dus noodzakelijk om deze rijken te vervangen door gedecentraliseerde netwerken van onafhankelijke individuen, zoals in de eerste decennia van het internet. Omdat onze deelname vrijwillig is, twijfelt niemand aan ons recht om deze stap te zetten. Maar als we zoveel mogelijk mensen willen overtuigen om samen te werken en hervormde netwerken mogelijk maken, moeten we aangeven waarom we het oude willen vervangen”, aldus Sanger in de verklaring.
Op het moment van schrijven hebben op zijn website zo’n 550 mensen de verklaring ondertekend en op change.org loopt de teller richting de 1000.
[Fotocredits © pathdoc Adobe Stock]