Het is twee jaar geleden dat Apple de AirPods introduceerde. Waar er in het begin nog een beetje lacherig werd gedaan over die ‘opzetstukjes voor een elektrische tandenborstel’ zijn de AirPods inmiddels niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Als je ze geprobeerd hebt, dan is de kans groot dat je ze niet meer uit je hoofd krijgt voordat je ze hebt afgerekend. Althans, dat was bij ondergetekende het geval.
Inmiddels ligt er een tweede versie van de AirPods in de winkel, met een doosje dat je wireless kunt opladen. Verder is er sinds de introductie in 2017 nog niet veel veranderd aan de AirPods. Er gaan geruchten dat er AirPods met noisecancelling op de markt zullen komen, maar in de tussentijd heeft Apple andere wireless oordopjes om ons zoet te houden: De nieuwe Powerbeats Pro Totally Wireless
De Powerbeats Pro Totally Wireless zijn de eerste oortjes van Beats die niet met een draadje aan elkaar verbonden zijn. Zoals de naam al doet vermoeden, ze zijn compleet draadloos. Ze worden gepositioneerd als dé ideale koptelefoon voor (top)sporters, wat voor extreme sport je ook beoefend, ze blijven op hun plek zitten.
Zelf loop ik graag hard. De marathon is mijn favoriete afstand. Maar het probleem dat ik met de AirPods had: na drie uur moesten ze weer opgeladen worden. De marathon liep ik in 3 uur en 15 minuten, net te lang dus voor een lading met mijn AirPods.
De New York City Marathon liep ik dan ook met het doosje van mijn AirPods in mijn zak en bij kilometer 35 heb ik ze een kwartier uit gehad, om ze tussendoor even op te kunnen laden. Niet iets waar je mee bezig wil zijn tijdens het lopen van een marathon. Mijn volgende marathon (voor de geïnteresseerden: Málaga) liep ik dan ook gewoon weer ouderwets met mijn iPod Shuffle en Bose sportoortjes (met draadje!).
Een ander ‘probleem’ dat ik heb met de AirPods: het comfort van de AirPods goed, maar bij echt warm, zweterig weer, zitten ze toch iets minder stevig in je oor. Ook niet heel handig tijdens een wedstrijd. Een regenbui kunnen ze ook niet waarderen.
Ik was dan ook ontzettend benieuwd naar de Powerbeats Pro en hield de website van Apple nauwlettend in de gaten voor een update over bestelmogelijkheden. Ik zag de levertijd van ‘binnenkort beschikbaar’ veranderen in ‘deze zomer verkrijgbaar’ en werd alleen maar hebberiger. Toen ik zag dat ze in Duitsland, Engeland én Frankrijk al verkrijgbaar waren was ik lichtelijk jaloers. Totdat ik besefte dat ik zelf ook een weekendje naar Parijs gepland had staan. Het eerste dat ik deed toen ik op Parijs-grondgebied was? Je raadt het waarschijnlijk al… ik kocht de Powerbeats Pro Totally Wireless.
Inmiddels zijn we bijna twee weken en heel wat uren luisterplezier verder. Tijd voor een review.
Het doosje is een stuk groter dan het doosje van de AirPods. Het is ook een stuk zwaarder. Maar ondanks dat ziet het er wel gelikt uit en dat doosje zorgt er maar mooi voor dat je 24 uur extra luisterplezier hebt.
Wanneer ik het doosje open, opent er meteen een pop-up op mijn iPhone om de oortjes te verbinden. Dat ging snel. De eerste keer voelt het wat onwennig als ik hem in mijn oor probeer te bevestigen, maar het geluid dat niet veel later door de oortjes komt, doet dat allemaal vergeten. En na twee weken gebruik gaat het inbrengen van de oortjes ook op de automatische piloot.
De oortjes worden geleverd met drie verschillende opzetstukjes. Anders dan de AirPods die bij iedereen zouden moeten passen, kun je hier de koptelefoon dus op jouw oor afstellen. Als je eenmaal het juiste opzetstukje gevonden hebt, zitten de oortjes heerlijk. Naast het stukje dat in je oor gaat, kun je ook de haak die om je oor zit verstellen door hem zo te buigen dat hij bij jou lekker zit.
Ze zijn net iets minder makkelijk in te brengen als de AirPods, je vergeet ze ook minder dan de AirPods door het grotere design, maar naar verloop van tijd voel je ze niet meer zitten.
En ze blijven zitten. Onder wat voor weersomstandigheden je ook loopt (of zit). Daarnaast zijn ze water- en zweet bestendig, dus een onverwachtse regenbui is geen partij voor de oortjes.
Voor degene die bekend zijn met de Powerbeats3, de oortjes zijn 23% kleiner en 27% lichter dan de Powerbeats3 en het design is iets aangepast voor nog meer comfort. Zelf heb ik de Powerbeats3 nooit getest, dus hier kan ik zelf niet over meepraten.
Ik had niets aan te merken op het geluid van de AirPods. Natuurlijk, er zijn koptelefoons met meer diepte, maar in vergelijking met de standaard meegeleverde oordopjes van Apple, was ik best onder de indruk.
De Powerbeats Pro is wat meer gelaagd. Daarnaast wordt je oor meer afgesloten voor omgevingsgeluiden, dus kun je de muziek ook intenser beleven.
Mijn grootste pluspunt van de Powerbeats Pro is de luistertijd. Je kunt tot 9 uur muziek luisteren met de Powerbeats Pro. Met de case kun je dit verlengen tot 24 uur. Opladen tijdens een workout zit er echter niet in, of je moet die enorme case met je mee willen slepen. Ik gok dat je dat – net als ik – niet heel handig vind. Maar zolang je geen volledige Iron Man doet (of ultramarathon van 100 kilometer) moet je met een lading wel uitkomen.
Als je de oortjes even niet gebruikt en buiten de case bewaart, lopen de oortjes niet meteen leeg. Speciale sensoren merken dat je de oortjes niet gebruikt en de oortjes gaan in de sluimerstand, waardoor de batterij langer mee gaat. Heel handig. Maar ik probeer ze toch meteen terug te doen in het doosje, omdat ik bang ben dat ik ze anders snel kwijt raak.
De oortjes kunnen apart van elkaar bediend worden. Op beide oortjes zit een aan en uitknop (de ronde button in het midden van je oor) en op beide oortjes zitten twee knopjes om het volume te bedienen. Als je de oortjes verbonden hebt met je iPhone, kun je ook gebruik maken van Siri.
De aan- en uitknop op de oortjes vind ik heel handig. Je AirPods zet je uit door even snel je oortje uit te doen. ‘Even snel’ je Powerbeats Pro uit doen is toch net iets lastiger, zeker als je aan het hardlopen bent. Die knop is dus heel handig. Wanneer hij minder handig is: als je de oortjes in doet wanneer je in bed ligt, de druk op je oor kan er voor zorgen dat de oortjes uitgaan.
De Powerbeats Pro bevatten dezelfde H1 chip als de AirPods en kunnen dus heel makkelijk met een iPhone verbonden worden. Dat betekent niet dat je ze niet met andere apparaten zoals smartwatches en Android telefoons kunt verbinden.
Zelf heb ik ze voornamelijk verbonden met mijn Garmin Fenix 5s Plus. De verbinding is perfect. De eerste keren dat ik hardliep met het horloge en de oortjes had ik nog wel dat het geluid af en toe onderbroken werd, maar dat was ‘beginnerspech’ lijkt het, want daar heb ik nu geen last meer van.
De oortjes worden onafhankelijk van elkaar verbonden via Bluetooth, wat voor minder uitval van verbinding van de oortjes moet zorgen. Veel andere Bluetooth oortjes (die met een draadje met elkaar verbonden zijn) worden slechts via een oortje met Bluetooth verbonden. Een veel gehoord probleem is dat wanneer de Bluetooth-receiver niet aan de kant van het horloge zit waarmee het verbonden is, dit voor slecht ontvangst zorgt. Zo slecht dat het horloge om de andere pols gedragen moet worden. Daar heb ik met deze oortjes dus geen last van.
Nou ja, aller eerst die prijs… die is niet niets. 249,95 voor een paar Bluetooth oortjes, ik denk dat veel mensen zullen denken: laat maar. Daar kun je heel veel andere mooie dingen van kopen.
Zijn ze het waard? Dat kan ik voor jou niet beslissen. Voor mij zijn ze het zeker waard. Ik loop graag hard en ik luister graag muziek tijdens het hardlopen. Ik heb nooit (Bluetooth) oortjes gedragen die beter bleven zitten, een betere muziek kwaliteit hadden en ook nog eens negen uur meegingen op een lading. En ik heb toch heel wat oortjes getest (onder andere Bose SoundSport, Jaybird Freedom, SONY SP700-N en natuurlijk de AirPods).
Ik heb nog geen spijt gehad van mijn aankoop, maar hoe belangrijk jij wireless oortjes vindt en waar je ze voor gaat gebruiken, dat bepaalt uiteindelijk of het ook voor jou de ideale oortjes zijn.
De Powerbeats Pro Totally Wireless zou ik omschrijven als AirPods 2.0. Ze zijn op de meeste fronten gewoon net iets beter dan de AirPods. Het enige dat je zou kunnen weerhouden is het formaat (van zowel de oortjes zelf als het doosje) en de ietwat exorbitant hoge prijs van 249,95.
Wanneer de Powerbeats Pro Totally Wireless in Nederland in de winkel ligt? Volgens Apple moet dat ergens deze zomer gaan gebeuren. Heb ik je enthousiast gemaakt? Houd jezelf via deze pagina op de hoogte. Kun je net als ik niet wachten, in Duitsland, Engeland en Frankrijk liggen ze al wel in de winkel. Via de websites van de desbetreffende landen kun je checken of ze ook daadwerkelijk op voorraad zijn (even een postcode gebruiken van de stad waar je van plan bent naartoe te gaan en je ziet meteen waar je ze kunt halen).