Het klinkt allemaal misschien wel hoogdravend als een van de grootste en meest innovatieve automerken in de wereld dit roept, want er zijn maar genoeg autofabrikanten die iets dergelijks claimen. Dat claimen is vrijwel altijd gekoppeld aan de introductie van meer duurzame voertuigen. Hybrides en soms volledig elektrische auto’s moeten het verschil maken, net als toekomstige oplossingen die worden omschreven als ‘last mile’ voertuigen, veelal gericht op de logistiek in stedelijke omgevingen.
De vertaling van BMW gaat echter vele malen verder en is zeker niet alleen een visie op de toekomst. Voor BMW is dit inmiddels al een aantal jaren realiteit én onderdeel van de concernstrategie. Goed voorbeeld hiervan is het Urban-X programma bij A/D/O in Brooklyn. Hier worden kansrijke startups in een creatieve omgeving, opgericht door MINI, geholpen op het gebied van onder andere productontwikkeling, technische ondersteuning en funding. Deze startups zijn juist niet per se gerelateerd aan de automotive-industrie maar leveren een bijdrage aan de toekomst van veelal stedelijke locaties.
Een ander hoogtepunt is het MINI Co-Living project in Shanghai. Dit innovatieve co-living concept is gestart om in overvolle steden woonconcepten te ontwikkelen die het leven en wonen in de stad aantrekkelijker moeten maken. Geen belofte, maar werkelijkheid. In Shanghai heeft MINI Living in samenwerking met een Chinese projectontwikkelaar een samenlevingsproject gestart in een leegstaand industrieel complex in het Jing’An district van Shanghai.
Hier staat inmiddels een compleet wooncomplex met appartementen, werkruimtes en mogelijkheden ontspanning in een cluster van zes bijzondere gebouwen. Het is een metamorfose van hoe wij vandaag en vooral in de toekomst op een duurzame manier kunnen samenleven. Het zijn geen ambities, maar al een concrete invulling van de belofte die wel makkelijk is om uit te spreken maar zoveel malen moeilijker is hem ook waar te maken.
Nieuw is de samenwerking tussen de BMW Foundation Herbert Quandt (Herbert Quandt is redder van de BMW-fabrieken in München in 1959) en Impact Hub. De BMW Foundation Herbert Quandt is een onafhankelijke stichting met een sterke focus op projecten die zich richten op een duurzame toekomst en onderdeel zijn van de missie en maatschappelijke verantwoordelijkheid van de BMW Group. Ook investeert de stichting in initiatieven en organisaties die onder andere de sociale, en ecologische uitdagingen van de mensheid willen aanpakken.
Zeker is dat In de nabije toekomst een grote meerderheid (68%) van de wereldbevolking leeft in een stedelijke omgeving. De stichting is ervan overtuigd dat steden daarom des te meer plaatsen zijn waar mondiaal vooral de uitdagingen zijn geconcentreerd. Inmiddels tonen reeds behaalde successen aan dat deze het snelst worden behaald op lokaal niveau, door zoveel mogelijk alle belanghebbenden erbij te betrekken. De BMW Foundation pleit voor de ontwikkeling en verspreiding van schaalbare oplossingen in wat zij RISE steden noemen. Deze steden zijn Resilient (veerkrachtig), Intelligent (slim), Sustainable (duurzaam) en Equitable (rechtvaardig.
De focus van de stichting in 2020 en 2021 ligt op vormen van toekomstige mobiliteit afgestemd op de totale behoeften van de burger. Dit raakt tevens andere belangrijke uitdagingen zoals het verminderen van milieuvervuiling en toegang tot betaalbare huisvesting (MINI Living urban cabin) voor iedereen.
Impact Hub Amsterdam is onderdeel van een snelgroeiend netwerk van ondernemers die zich richten op verandering (impact) en innovators. Het mondiale Impact Hub heeft inmiddels meer dan 16.000 leden in meer dan 100 steden over de hele wereld. De Amsterdamse organisatie heeft sinds 2008 meer dan 1000 ondernemers geholpen bij het starten, groeien en opschalen van hun initiatief. Dit betekent dat Impact Hub actief betrokken is bij het creëren van middelen en kapitaal, het organiseren van evenementen en, net als bij A/D/O, een gezamenlijke werkruimte biedt voor deelnemende startups die zich inzetten voor een rechtvaardiger en duurzamere wereld.
Welkom dus in de wereld van organisaties die veelal op de achtergrond opereren maar wel degelijk bijdragen aan de toekomst van een duurzame samenleving. Organisaties en initiatieven die het verschil willen maken.
Afgelopen weken werd door Impact Hub Amsterdam in de reeds bestaande samenwerking met de BMW Foundation Herbert Quandt het eerste (online)evenement in de 2020 Denkraum-serie, georganiseerd in drie Europese steden, Amsterdam, Madrid en Athene. Het Denkraum-format (Thinker’s Space) is ontstaan in München, waar sinds 2016 een-daagse workshops hebben plaatsgevonden. Dit concept krijgt nu een Europese opvolging in de bovengenoemde steden.
Beide organisaties delen de overtuiging dat samenwerken altijd zorgt voor een positieve verandering in de wereld. Het Denkraum initiatief brengt inmiddels 60 leiders uit de particuliere,
In Amsterdam is gekozen voor thema’s die werden gekoppeld aan lokale stakeholders uit diverse sectoren waaronder stedelijk bestuur, circulaire infrastructuur en gebouwen, leefbare steden, lokale voedselketens, energie en mobiliteit. De uitdagingen zijn ongekend groot en de ‘Denkraum one-day think tank’ is slechts de aftrap van een beweging die moet gaan zorgen voor verandering. Steden worden vaak gezien als een probleem maar zijn tegelijkertijd ook onderdeel van de oplossing. Misschien is dat de reden waarom ze zo belangrijk zijn. Als je oplossingen vindt voor steden vind je immers oplossingen voor iedereen.
Onderdeel van het evenement waren kleine groepssessies op Impact Hub Amsterdam waarbij zes groepen met elkaar de diepte in zijn gegaan op het gebied van innovatie en de uitdagingen over verschillende (holistische) onderwerpen. Hierbij werden zij begeleid door experts uit de bovengenoemde sectoren (o.a. circulaire infrastructuur, lokale voedselketens, energie en mobiliteit).
Aan deze groepssessies gingen keynote speeches vooraf van Eva Gladek, oprichter van Metabolic, een bureau wat zich richt op wereldwijde duurzaamheid uitdagingen en het bevorderen van een circulaire economie. En Mercello Panazi, oprichter van Cities can B, een organisatie die vooral mensen wil laten samenwerken volgens natuurkundige wetten en regeneratie. Het is zeker de moeite waard om de website van deze organisatie te bezoeken als je geïnteresseerd bent in deze onderwerpen.
Een selectie van bijdragen en ideeën voor oplossingen die tijdens Denkraum Amsterdam zijn bedacht worden nu uitgewerkt en gepresenteerd tijdens een slotevenement in München in november 2020 en in een toekomstige digitale publicatie. Zodra deze beschikbaar is zullen we deze toevoegen aan dit artikel of middels een nieuw artikel als de informatie klaar is voor publicatie.