De opdracht van Mark Rutte was duidelijk “Blijf thuis”. En daar lijken we ons in Nederland behoorlijk goed aan te houden. Het betekent ook dat voor wie het mogelijk is je zoveel mogelijk moet trachten vanuit huis te werken. Dat lukt zo’n 60% van de Nederlanders inmiddels. De overige 40% zegt gewoon nog iedere dag naar zijn werk te gaan volgens een door het ING gehouden enquête.
Van die 60% werken een groot aantal mensen thuis en zitten daar achter hun beeldscherm. De thuiswerkplek is inmiddels wel ingeburgerd. Maar is die thuiswerkplek net zo veilig als je werkplek op kantoor. Is bijvoorbeeld je internetverbinding voldoende beveiligd, hoe zit met de security van je laptop, wordt de software regelmatig ge-update, maak je gebruik van een VPN en ga zo maar door. Bij veel overheidsmedewerkers en medewerkers in de financiële sector mag je verwachten dat dit goed geregeld is als zij gebruik maken van computers van hun werkgever, maar dat geldt dus zeker niet voor iedereen.
Die thuiswerkplek kan hoe handig dat vandaag ook mag zijn wel degelijk zorgen voor verhoogde risico’s. Om erachter te komen hoe dat zit in Nederland deed Skotty, een Eindhovense startup gespecialiseerd in het beschermen van privacy, een onderzoek naar de risico’s van een thuiswerkplek. De cijfers spreken voor zich. Van de thuiswerkers zit zo’n 68% achter een beeldscherm. Vrijwel hetzelfde percentage werkt met vertrouwelijke gegevens maar beschikt niet over de juiste middelen om deze data afdoende te beschermen.
Van de groep die thuiswerkt en met vertrouwelijke data werkt, gebruikt een derde een computer die niet door de werkgever is verstrekt. Ruim een vijfde geeft aan dat de werkgever géen software beschikbaar heeft gesteld voor het uitwisselen van vertrouwelijke informatie. Op de vraag of men de thuiswerkplek voldoende beveiligd heeft, weet 16% van de ondervraagden dit niet en 3% zegt ronduit dat er geen goede beveiliging is. Al deze zaken zorgen voor een groot risico op datalekken en identititeitsfraude.
Van de werknemers die thuiswerken en met vertrouwelijke data te maken hebben, gebruikt driekwart e-mail veruit het meest voor het delen van bestanden. VPN (33%), WeTransfer (17%), Microsoft OneDrive (16%) en Google Drive (8%) volgen op afstand. Echter gewone mailsoftware is niet veilig genoeg om vertrouwelijke gegevens te versturen en vormt daarmee meer dan waarschijnlijk het allerhoogste risico.
Volgens het onderzoek werken we niet niet alleen wat minder veilig, maar op dit moment ook minder productief. Van de groep die noodgedwongen thuis werkt geeft 39% aan minder productief te zijn, 28% zegt juist productiever te zijn. Dit lijkt erop te wijzen dat de productiviteit per saldo met 11% is gedaald. Als redenen hiervoor worden meer afleiding in het algemeen en kinderen in het bijzonder genoemd. De thuiswerker denkt gemiddeld nog 2,6 maanden de werkzaamheden vanuit huis te moeten doen.