15.10.2020
Cybercrime

Fraude via WhatsApp komt steeds vaker voor

By: Irene Boskma

BlogCybercrime

Fraude via WhatsApp komt steeds vaker voor. Iemand stuurt jou een appje met de melding dat dit het nieuwe nummer is en vraagt je om geld. Het klinkt misschien als een slechte truc, toch trappen veel mensen in de val. En dat is precies de reden dat de Politie start met een campagne om mensen te waarschuwen voor WhatsApp-fraude. Zij ontvingen de afgelopen maanden hiervan zelfs honderden aangiften per dag. Vaak doet de oplichter zich voor als vriend, zoon of dochter, lees dit WhatsApp gesprek maar eens.

Alarmbellen rinkelen

Je alarmbellen moeten gaan rinkelen als iemand zich voordoet als een vriend of kind, meestal met de mededeling dat ze een nieuw nummer hebben. Na een kort gesprek volgt dan het verzoek om geld over te maken. De Politie laat weten dat deze vorm van fraude het vaakst wordt gepleegd via WhatsApp, soms gebruiken oplichters e-mail, SMS, Snapchat of Telegram. Vaak wordt er een zielig verhaal aan gekoppeld zodat je sneller bereid bent om daadwerkelijk snel geld over te maken. Als reden wordt bijvoorbeeld gegeven dat iemand is bestolen.

Vriend-in-nood-fraude

Deze vorm van oplichting noemt de Politie ook wel VIN-fraude, wat staat voor Vriend In Nood. De Politie gaat aangiftes die online binnenkomen nu landelijk bundelen en onderzoekt op naam, telefoonnummer en bankrekeningnummer. Op deze manier kunnen ze onderzoeken hoe de netwerken in elkaar zitten. In het persbericht lezen we dat de Politie verwacht dat hetzelfde criminele netwerk achter veel fraudeverzoeken zit.

Waarschuw ouderen

Het zijn veelal ouders en grootouders die in deze vorm van fraude trappen. Om dit te bestrijden start morgen, op 16 oktober, een campagne op Facebook en Instagram. De Politie hoopt hier ouders en grootouders mee te bereiken om hen hiervoor te waarschuwen en roept ‘kinderen’ op om hun eigen naasten op de hoogte te brengen voor deze vorm van oplichting.

Tips om fraude via WhatsApp te herkennen

  • Ontvang je een berichtje van iemand met de mededeling dat dit het nieuwe telefoonnummer is? Stuur je vriend/ kind dan eerst nog een appje op het ‘oude’ nummer om te checken of het echt zo is.
  • Vaak herken je al snel aan het taalgebruik dat iemand anders zich voordoet als jouw bekende. Goed om hier ook alert op te zijn.
  • Vraagt je ‘bekende’ je om geld? Dan moeten je alarmbellen sowieso gaan rinkelen. Stel een aantal persoonlijke vragen en waag er een telefoontje aan.

Je kunt online aangifte doen van VIN-fraude via deze pagina (houd je DidiD bij de hand). Doe ook aangifte van een poging tot het plegen van fraude!

Share this post