Schreven we gisteren nog over internet uit de ruimte, Nokia gaat zelfs letterlijk verder door een mobiel netwerk aan te leggen op de maan. Het Finse bedrijf is door ruimtevaartorganisatie NASA geselecteerd om het allereerste mobiele netwerk op de maan te bouwen. Mocht je binnen nu en een paar jaar toevallig een voet op de maan zetten, dan kun je die bijzondere gebeurtenis met de wereld delen dankzij de 4G-technologie die Nokia er aanlegt. Dit netwerk is onderdeel van NASA’a Artemis-programma, waarmee het vanaf 2024 weer mensen naar de maan wil brengen. Misschien maken de Finnen dus niet meer de bestverkochte telefoons, hun netwerk technologieen zijn behoorlijk baanbrekend.
De Bell Labs afdeling van Nokia begint in 2022 met de bouw van dit bijzondere netwerk op de maan. Daarvoor hoeft nog geen mens naar de maan af te reizen trouwens, want het wordt met een maanlander verstuurd. Volgens Nokia installeert en configureert het netwerk zichzelf daarna. Dit netwerk biedt vervolgens belangrijke communicatiemogelijkheden, vooral belangrijk voor alles en iedereen op de maan. Denk aan het besturen van maanlanders, real-time navigatie en het streamen van video-opnames die worden gemaakt op de maan. Het LTE-netwerk van Nokia dat geplaatst wordt op maan is de voorloper van 5G en bij uitstek geschikt voor het leveren van draadloze connectiviteit die astronauten nodig hebben. Ook robots ter plaatse kunnen straks met elkaar gemakkelijker communiceren dankzij de komst van dit netwerk.
Dezelfde LTE-technologieën (Long Term Evolution) die ons op aarde de laatste 10 jaar hebben voorzien van mobiele data- en gespreksmogelijkheden worden nu door Nokia gebruikt voor communicatie in de ruimtevaart en op de maan. LTE is een bewezen succesvolle technologie en wordt wereldwijd gebruikt. Nokia is van plan om te starten met 4G en later zelfs 5G op de maan.
Nokia levert wereldwijd netwerken die worden gebruikt door luchthavens, fabrieken, industriële bedrijven, eerste hulpverleners en de zwaarste mijnbouwactiviteiten ter wereld, voor automatisering, gegevensverzameling en betrouwbare communicatie. Met Bell Labs gaat het bedrijf dus nog een stap verder en de technologieën testen in de meest extreme omgevingen. Op de maan varieert de temperatuur bijvoorbeeld tussen de 127 graden Celsius en -137 graden Celsius.