Op maandag meldde de Pakistaanse telecomautoriteit dat het verbod op TikTok is opgeheven, 11 dagen nadat de korte-video app in het land werd geblokkeerd vanwege, in Pakistaanse ogen, controversiële video’s. Wel werd er een waarschuwing afgegeven aan het adres van TikTok dat zij zich actiever moeten gaan bezig houden met moderatie, anders dreigt een permanent verbod.
Volgens de Pakistanen werd het verbod opgeheven na overleg met het senior managementteam van TikTok. Zij beloofden de content op TikTok voortaan te modereren in overeenstemming met ‘de geldende maatschappelijke normen van Pakistan’. TikTok heeft ongeveer 20 miljoen maandelijkse actieve gebruikers in Pakistan.
Het managementteam van TikTok gaat er naar eigen zeggen nu ook voor zorgen dat het gebruikers blokkeert die herhaaldelijk ‘onwettige’ content posten, aldus de telecomautoriteit in een verklaring.
“TikTok is vanaf nu strikt onderhevig aan de voorwaarde dat het platform niet zal worden gebruikt voor de verspreiding van onfatsoenlijke content. Maatschappelijke normen in Pakistan mogen niet worden overschreden. De Pakistan Telecommunication Authority mag TikTok permanent blokkeren als niet aan deze voorwaarde wordt voldaan,” waarschuwde de autoriteit.
Het verbod vormde aanleiding tot bezorgdheid bij sommige Pakistaanse burgers, die vinden dat het verbod een poging was van de Pakistaanse regering om de vrijheid van meningsuiting in het land te beperken.
Eerder dit jaar onthulde Pakistan zeer ingrijpende regels omtrent internetcensuur. Deze regels zouden ernstige gevolgen hebben gehad voor Amerikaanse techbedrijven, maar later gingen de maatregelen in de prullenbak, naar verluidt op aandringen van onder meer Facebook, Google en Twitter die dreigden om het streng islamitische land te verlaten.
Buurland India heeft TikTok ook verboden, naast honderden andere Chinese apps. In het geval van India gaat het om bezorgdheid over cyberveiligheid. Voorafgaand aan het verbod was India de grootste buitenlandse markt voor TikTok.