YouTube legt tegenwoordig uit van welke nieuwsuitgever de video is die je aan het kijken bent. Handig of overbodig? De wereld wordt gek gemaakt door fake news (nepnieuws) en dit zou wel eens écht nieuws van nepnieuws kunnen scheiden.
Als een kanaal eigendom is van een nieuwsuitgever die door een overheid of met openbare middelen wordt gefinancierd, wordt er (mogelijk) een venster met informatie over de uitgever getoond op de weergave pagina van de video’s. Die informatie komt van Wikipedia.
Het geeft aan hoe de uitgever wordt gefinancierd en bevat een link naar hun Wikipedia-pagina. Je ziet het venster met informatie over de uitgever direct onder de video, naast het informatie icoon.
,,Dit venster met informatie over de uitgever is bedoeld om je aanvullende informatie te geven, zodat je meer inzicht krijgt in de bronnen van nieuwscontent die je op YouTube bekijkt”, staat er in de uitleg van YouTube.
Of je dit venster te zien krijgt, is afhankelijk van de beschikbaarheid van informatie vanuit Wikipedia en andere onafhankelijke bronnen van derden.
Het lijkt erop dat YouTube net als Facebook, WhatsApp en Google de strijd aan gaat met fake news. Of het geven van informatie over de nieuwsbron helpt moet nog maar blijken. Het voordeel is wel dat je nu weet waar de centen vandaan komen. Wie betaalt, bepaalt.