Al een aantal jaren is het VCA diploma of VCA certificering belangrijk in risicovolle sectoren als de bouw, de elektrotechniek en de petrochemische sector. Bedrijven zetten zich in om VCA certificering te behalen en sturen hun medewerkers op cursus om het VCA diploma te halen. Dat is natuurlijk niet alleen uit strategische en economische overwegingen. De cijfers wat betreft ongevallen op de werkvloer nopen ook tot het terugdringen daarvan: jaarlijks vinden er in Nederland nog 200.000 bedrijfsongevallen plaats, waarbij in 4.300 gevallen iemand letsel oploopt en in zestig gevallen een dode te betreuren valt. Het goede nieuws is daarom dat in deze tijd van coronamaatregelen de cursus VCA online gevolgd kan worden.
De VCA cursus is in twee vormen online te volgen. Zo is er de online zelfstudie, die cursisten in staat stelt om de cursus te volgen wanneer en waar ze willen. Cursisten kunnen zo op hun eigen tempo de cursus voltooien, binnen een tijdsbestek van maximaal drie maanden. Zo kan het dus ook buiten werktijd gedaan worden. Daarnaast is er de optie van een ‘virtual classroom’. Cursisten krijgen dan twee klassikale online sessies onder leiding van een docent, waarbij deze de onderwerpen verder uitdiept. Ook is er dan de mogelijkheid om direct vragen te stellen aan de docent. Samen met de docent wordt ook een proefexamen doorlopen. De cursus wordt in beide gevallen afgesloten met een officieel examen.
Het belang van het behalen van het VCA diploma is de laatste jaren flink toegenomen. Dat komt vooral doordat er steeds vaker op voorgesorteerd wordt. Opdrachtgevers in risicovolle sectoren willen namelijk vaak alleen opdrachten uitbesteden aan partijen die in het bezit zijn van VCA certificering, om zo het risico op ongevallen te verkleinen. Professionals die solliciteren in risicovolle sectoren krijgen op hun beurt steeds vaker te maken met bezit van het VCA diploma als eis in vacatures. Voor zowel bedrijven als individuele professionals zijn er naast veiligheidsredenen dus zeker ook economische redenen om werk te maken van VCA.
VCA vindt zijn oorsprong in 1996 en staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Aannemers en vertegenwoordigers van petrochemische bedrijven begonnen toen samen te werken om tot een onafhankelijk toetsingssysteem te komen om het veiligheidsbeleid van bedrijven in hun sectoren mee te controleren. Op deze manier wilde men het risico op bedrijfsongevallen terugdringen. Dit toetsingssysteem heeft zich ontwikkeld tot wat het anno 2021 is: de meest gevraagde en bekendste certificering op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu op de werkvloer in risicovolle sectoren.
[Fotocredits – Rapeepat © Adobe Stock]