Wie gebruikt er nu geen WhatsApp? We hebben de chat-app allemaal op onze smartphone staan toch? Daar lijkt nu verandering in te komen. Inmiddels willen steeds meer mensen helemaal niets meer te maken hebben met de berichtendienst, die onderdeel is van Facebook. Een goed alternatief is de app Telegram. Hoewel deze chat-app in Nederland nooit echt op grote schaal voet aan de grond heeft gekregen, lijkt dat nu te veranderen. Telegram groeit namelijk razendsnel op dit moment. En met elkaar praten op de berichtendienst kan zelfs redelijk anoniem. Je hebt namelijk geen telefoonnummer nodig van een ander, een gebruikersnaam is voldoende. Inmiddels heeft de app al meer dan 500 miljoen actieve gebruikers.
Na de bestorming van het Capitool is president Donald Trump verbannen van zo’n beetje alle social mediakanalen. Waaronder zijn zo geliefde Twitter. Want voordat Trump voor altijd werd verbannen van het platform, gebruikte hij Twitter als uitlaatklep voor zo’n beetje alles. De president was een actief twitteraar, we waren dagelijks getuige van zijn overpeinzingen. Nadat hij de uitslag van de presidentsverkiezingen in twijfel trok, begon Trump behoorlijk wat bedenkelijke berichten te delen. Twitter zette daar al een waarschuwing bij dat het kon gaan om nepnieuws, maar dat bleek niet voldoende. Inmiddels is het account van de president verdwenen en ook Facebook wil niets meer met Trump te maken hebben.
Een alternatief voor Twitter bleek Parler te zijn. Populair onder aanhangers van Trump, want hier wordt geen informatie geblokkeerd of verwijderd. Steeds meer gewelddadige berichten werden gedeeld, een filter was er namelijk niet. Dit weekend verwijderde Apple en Google de app uit zijn stores, omdat er volgens hen niet genoeg gedaan wordt om het verspreiden van nepnieuws en aanzetten tot geweld te voorkomen.
Toen was daar Telegram. Een berichtendienst waarop je je ook redelijk anoniem kunt bewegen. Maar ook hier wordt inmiddels op grote schaal ingegrepen. Het platform laat de site TechCrunch weten dat er een georganiseerd netwerk van neonazi’s en ‘white supremacists’ actief was. Daarom heeft het de afgelopen dagen tientallen kanalen verwijderd, uit angst dat er wordt aangezet tot geweld.
Toch blijft Telegram groeien, met name omdat WhatsApp nog nauwer gaat samenwerken met moederbedrijf Facebook. De apps gaan bijvoorbeeld nog meer gegevens met elkaar delen, vooral in de Verenigde Staten. Voor gebruikers in de Europese Unie verandert er vooralsnog niet veel, maar het lijkt toch voor veel mensen aanleiding te zijn voor een overstap naar Telegram.
Net als ieder techbedrijf heeft ook Telegram inkomsten nodig en daarom komen er een aantal nieuwe functies voor adverteerders aan. Op een eigen advertentieplatform kunnen berichten geplaatst worden waarop niet gereageerd kan worden. Het wordt dan ook meteen duidelijk dat het om een advertentie gaat. Telegram overweegt ook om speciale functies te lanceren die alleen voor gebruikers tegen betaling toegankelijk zijn. Want al beweeg je je (nu) nog wat anoniemer in de app, uiteindelijk moet de bankrekening van Pavel Durov ook gespekt worden. Zeker omdat de eigenaar van het platform geen inmenging wil van andere partijen en de app wil doorontwikkelen.
We gaan nog veel over Telegram horen dit jaar, mark our words!