Activity trackers en smartwatches winnen al jaren aan populariteit. Deze ‘wearables‘, zoals we de slimme apparaatjes noemen, krijgen steeds meer functies. Was de Fitbit een paar jaar geleden bijvoorbeeld nog een simpelen stappenteller, inmiddels meten de nieuwste modellen ook je hartslag en temperatuur. En zo zijn er nog talloze functies beschikbaar, de een handiger dan de ander. Sterker nog, het valt ons op dat de nieuwere modellen vol zitten met functies die je zelden gebruikt. Want, laten we eerlijk zijn, als je een smartwatch omdoet om je hardloopsessie mee te tracken, waarom zou je dan ook meldingen van je smartphone willen ontvangen?
Ze zijn er nog steeds hoor, die simpele stappentellers. Voor een paar tientjes koop je er al een en vaak zijn ze nog hartstikke accuraat ook. Fijn als je bij wil houden hoeveel stappen je zet op een dag. Wat ons betreft is dat ook meteen een van de handige functies van een wearable. En natuurlijk die om je sportprestaties mee te meten. Je schaft een activity tracker of smartwatch waarschijnlijk aan met een bepaald doel. Omdat je precies wil weten wat je op een dag aan beweging krijgt en of je progressie boekt bijvoorbeeld. De kans is dan ook groot dat je heel veel andere functies helemaal nooit gebruikt. Op onze eigen redactie bleek dat we inderdaad allemaal van mening zijn dat de trackers en smartwatches vol zitten met nutteloze functies.
Daarom hebben we de handige en nutteloze functies op een rijtje gezet.
Handige functies van een activity tracker of smartwatch:
Nutteloze functies en nadelen van een activity tracker of smartwatch:
Hopelijk lezen een paar merken nu met ons mee. Het design van de meeste smartwatches kan namelijk een stuk beter. Ze zijn vaak wat lomp, met een grote kast en brede siliconen band. Apple doet dit al wat beter en ook Garmin kondigde vorige week een nieuw eleganter model aan, speciaal voor vrouwen. Toch mag van ons het design nog wel iets mooier. Want als we het die wearable dan toch de hele dag dragen, mag het ook wat stijlvoller. Niet alleen voor vrouwen, maar in het algemeen. Dus sluiten we dit artikel af met een advies richting de wearables-markt: schrap de functies die niemand gebruikt en steek wat budget in de vormgeving!