21.01.2021
Nieuws

​Dag van het pokkenvaccin: het allereerste vaccin ter wereld

By: Laura Jenny

BlogNieuws

Hoewel hij er in 1796 al flink mee aan het testen was, werd het pokkenvaccin van Edward Jenner officieel geïntroduceerd op deze dag in 1799. Hij ontdekte het vaccin door vocht uit een koeienpok op een 8-jarig jongetje te smeren, nadat hem opviel dat melkmeisjes geen pokken kregen. Het klopte: het jongetje kreeg nooit de pokken.

Pokkenvaccin

Jaarlijks overleden er destijds 400.000 mensen aan pokken, dus de vaccinatie was een geweldige uitvinding. Het duurde echter even voor iedereen om was: in 1980 zijn pokken de eerste infectieziekte die officieel is uitgeroeid. Inmiddels zijn er nog steeds mensen die niet overtuigd zijn van vaccins, omdat het inspuiten van een klein beetje van de ziekte met de nodige risico’s komt. Er zijn verhalen over bijwerkingen van inentingen, hoewel dit relatief gezien vaak kleine aantallen zijn. Plus: er zijn ook bijwerkingen van iets ‘simpels’ als een paracetamol. Er zijn echt er ook aardbewoners die er vanuit hun religie niet oké mee zijn om kinderen te laten vaccineren of groepen die de overheid niet vertrouwen en op basis daarvan vaccins aan hun neus voorbij laten gaan.

Eigenlijk hoef je als volwassene nooit te worden gevaccineerd, tenminste: dit was jarenlang niet standaard nodig. Je kunt een griepprik halen als je wat ouder of zwakker bent of een vaccin als je gaat reizen, maar in principe hoef je je als je in Nederland blijft niet te laten vaccineren als je volwassen bent. In ons land krijgen mensen vaccinaties als ze kind zijn. De bekendste is de DKTP-prik, die staat voor difterie, kinkhoest, tetanus en polio. Deze inenting moet je meerdere keren halen om te zorgen dat hij actief blijft: een stuk of vier als je nog geen jaar oud bent, maar DKTP komt daarna nog een keer aan bod als je 4 jaar bent (en DTP als je 9 jaar bent).

Coronavaccinatie

Inmiddels gaan we onszelf op volwassen leeftijd toch weer laten vaccineren. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de pandemie. Het coronavirus tegengaan, dat kan volgens de overheid met de medewerking van het COVID 19-vaccin dat in het afgelopen jaar is ontwikkeld. De Rijksoverheid wil met het coronavaccin zorgen dat er sneller meer mensen zijn beschermd tegen het virus. Inmiddels zijn er 100.000 mensen gevaccineerd. Het gaat dan om de eerste prik. Er is er namelijk nog een nodig (met een pauze van 21 dagen).

Echter zijn er nu nog veel zorgen over de gemuteerde varianten van het virus, die steeds vaker de kop opsteken. Het begon met een ‘Britse’ variant, maar is inmiddels ook in andere landen een ‘nieuwe’ variant geconstateerd. Het is even afwachten hoe het coronavirus zich gaat ontwikkelen en of iedereen zich zal laten inenten. In ieder geval hebben we de ontwikkeling ervan niet alleen te danken aan de mensen die zich het afgelopen jaar een slag in de rondte hebben gewerkt: we hebben dat ook aan Edward Jenner te danken, die eeuwen geleden het eerste vaccin ooit ontwikkelde.

Beeldbron: HeungSoon

Share this post