“Beam me up, Scotty!” Iedereen die wel eens een relatie op afstand heeft gehad, heeft de techgoden gesmeekt om dit in het echt uit te vinden. Tot nu toe blijft het nog een droom, maar er is veel tech uit Star Trek die wel realiteit is geworden. Omdat het vandaag 27 jaar geleden is dat de laatste aflevering van Star Trek: The Next Generation op televisie was, kijken we in deze nieuwe Retro Roulette welke futuristische tech het naar de echte wereld heeft geschopt.
Hoewel The Next Generation zich afspeelt in het jaar 2364, zijn er anno 2021 al veel gadgets uit de serie zeer alledaags geworden. We noemen er een paar:
Het Personal Access Display Device uit Star Trek is eigenlijk een tablet. Hij wordt zowel gebruikt voor werkgerelateerde activiteiten als simpelweg entertainment. Waarschijnlijk is dit het apparaat uit Star Trek dat in het echt het meest standaard en alledaags is geworden. Er waren al langer tablets, maar de iPad van Apple in 2010 wist er pas echt voor te zorgen dat we tablets voor alles zijn gaan gebruiken. Winkelen, gamen, beeldbellen (nog een voorbeeld van Trekkietech in het echt), e-mailen en zelfs ontwerpen maken.
We zagen het ook al in Star Wars, maar Star Trek deed er veel meer mee. Hologrammen: hierbij wordt van een persoon een 3D-afbeelding gemaakt met fotografische film. Hoewel niet iedereen ze wegzet als echte hologrammen, hebben we onder andere hologram-optredens gezien van Tupac en Whitney Houston. Hatsune Miku is een artiest die alleen bestaat als hologram en de wereld over reist.
Terwijl ik dit artikel schrijf, praat ik zelfs met Google Assistent. Het is voor ons heel normaal geworden om een ‘robot’ onze agenda-afspraken te laten opnoemen, ons te wekken en zelfs ons te vermaken. In Star Trek wordt ook gebruikgemaakt van allerhande spraaktechnologie. Dat kun je onder andere in de onderstaande video goed zien. Dat had in veel gevallen ook Siri, Alexa of de Google Assistent kunnen zijn, toch?
Een rootbeer voor Nog of een lekker heet kopje Earl Grey voor Captain Picard: de replicator wist in een flits eten of drinken op tafel te zetten. Nu kon dat apparaat het uit het niets laten oppoppen, we kunnen inmiddels met 3D-printers ook vrijwel uit het niets eten laten verschijnen. Het duurt allemaal wat langer en het is niet alsof we allemaal 3D-printers thuis hebben staan, maar de tech is er wel degelijk om eten te maken waar je op dat moment zin in hebt.
Eerlijk is eerlijk, deze is iets meer vergezocht, maar uiteindelijk is de werking hetzelfde. Captain Kirks favoriete wapen, de Phaser, is een apparaat dat een energieschok naar een doelwit stuurt om deze tijdelijk te verlammen. Hoewel het bij ons niet zo subtiel werkt als met een semi-onzichtbare energieschok, hebben we stunguns als wapens omarmt. Vooral de politie in Amerika gebruikt ze volop om criminelen uit te schakelen.
Beeldbron: Tumisu