26.11.2021
Mobile

Een tsunami van reclames voor online gokken

By: Ron Smeets

BlogMobile

Iedereen die, net zoals ik, nog wel eens naar lineaire tv kijkt zal het niet ontgaan zijn. De reclameblokken op zowel de publieke als commerciële tv-zenders worden sinds begin oktober overspoeld door commercials voor online gokken. Los van het feit dat dit niet bij iedereen in goede aarde valt, is het natuurlijk geen verrassing dat de online casino’s en andere aanbieders van gokspellen all-in gaan, nu online gokken officieel legaal geworden is.

Reclame voor verslavend gedrag… waarom?

Inmiddels, amper twee maanden na 1 oktober, duiken de eerste geluiden op om het aanbod van reclame voor online gokken in te dammen. Het aantal klachten over deze commercials neemt in rap tempo toe, ook bij de politiek. Natuurlijk, iedereen is zelf verantwoordelijk voor zijn of haar keuze om al dan niet (online) te gaan gokken, maar er bestaat ook nog zoiets als ‘de kat op het spek binden’.

Ik wil niet de moraalridder spelen, maar er is een reden dat commercials voor sigaretten en tabak ooit verboden zijn. Die vergelijking gaat misschien en beetje mank. Roken is een gevaarlijke verslaving. Gokken kan tot een gevaarlijke verslaving leiden.

Hoe dan ook, het is in mijn ogen niet te begrijpen dat de reclame voor online gokken niet vanaf dag één aan banden gelegd is. Net zoals dat gebeurt met reclame voor (online) dating, 0906-lijnen en alcohol. Dat was toch een no-brainer? Inmiddels wordt daar wel al over gesproken en nagedacht. Laten we dat dan maar ‘voortschrijdend inzicht’ noemen.

Waarom mogen commercials die een gokverslaving promoten wel de hele dag door uitgezonden worden?
Waarom mogen commercials die een gokverslaving promoten wel de hele dag door uitgezonden worden?

‘Online legaal gokken moet gepromoot worden’

Intussen hebben de legale aanbieders van online goksites ook al gereageerd. Zij bepleiten dat het juist belangrijk is om de legale online gokalternatieven veelvuldig onder de aandacht te brengen. De reden? Om mensen weg te lokken van de illegale goksites die zich niet aan de ‘regels’ houden. Als dat zo zou werken, dan reed ook niemand meer te hard, want je mag legaal immers al 100, 120 of 130 rijden op de autosnelweg.

Toegegeven, die illegale aanbieders zijn misschien nóg meer gericht op het afhandig maken van zoveel mogelijk geld van hun ‘klanten’. Maar laten we wel wezen, de enigen die geld verdienen aan (online) gokken, dat zijn de aanbieders. De spelers gaan, op een enkele uitzondering na, doorgaans allemaal met verlies naar huis.

Share this post