Ze werden gisteren met veel bombarie aangekondigd: de Smartwifi-pods van Ziggo. Kan wifi nog slimmer? En wat betekent precies het woord pod, want het kan je aan Apple of aan Ariel doen denken. Als het om de Smartwifi-pod gaat dan is het antwoord op alle kwesties: nee.
Ten eerste is het voor veel mensen waarschijnlijk een wat verwarrend verhaal. Ziggo is met een software-update gekomen, die van je Connectbox-modem een Smartwifi-modem maakt. De Smartwifi-pod is een soort stekker die Ziggo geïntroduceert om te zorgen dat je wifi beter werkt. Zo zijn die pods weer apart verkrijgbaar. Er is een Smartwifi-app gelanceerd waarmee je de pods kunt installeren. Het idee is dat je ze bijvoorbeeld op je eerste en tweede verdieping in een stopcontact steekt, als een soort wifi-repeater.
De naam pod is dan ook ongelukkig gekozen. Er zijn veel verschillende pods in de wereld, met allemaal heel andere toepassingen. Ziggo bedoelt het in de trant van: een pod, een losstaand item binnen een systeem dat een eigen functie heeft. Denk bijvoorbeeld aan ruimtevaartuigen die kleine mini-vaartuigen bij zich dragen waarmee je snel ergens anders heen kunt vliegen. Dat is een pod. Vergeet dus even het wasmiddel, want een Smartwifi-pod is een uitbreiding van je modem, in de vorm van separate ‘stekkers’ die het wifi-signaal versterken.
De reden dat Ziggo het Smartwifi noemt, dat komt omdat de software zelflerend is. Door steeds analyses te doen van het netwerk, kan het automatisch verbeteren. Echter is wifi nu eenmaal gewoon wifi: het enige wat je ermee kunt doen is het signaal versterken zodat er beter bereik is. Het is dan ook echt de vervanging van de wifi-extenders die het eerst verkocht. De Smartwifi ‘optimaliseert’ de wifi door te kijken naar je gebruik. Hij gaat dus eigenlijk harder werken op het moment dat hij weet dat je vaak volop online bent. Kortom: het slimme gedeelte van deze pods betekent vooral dat er wordt gecontroleerd wat jouw online gedrag is, met alle ethische vraagstukken van dien.
De wifi-stekkers zijn de koop voor 60 euro per pod, twee voor 99 euro of drie voor 129 euro. Je kunt ze ook huren, maar dan kosten ze een flinke 1,25 euro per maand. Uiteindelijk is het echter eigenlijk altijd beter om een extra access point neer te zetten op een eerste of tweede verdieping. Dit omdat wifi-repeaters vaak met het probleem komen dat ze niet de optimale bandbreedte halen. Ziggo hoopt dat op te lossen door ze ‘slim’ te maken, maar dat is het aanpakken bij het gevolg, want de oorzaak, de verbinding die je huis inkomt en hoeveel mensen er tegelijkertijd in je straat ook van die verbinding gebruikmaken, daaraan verandert er niets.