2021 gaat de boeken in als een jaar waarin de focus op de ruimte groter was dan ooit. We zagen allerlei particuliere organisaties hun eerste grote stappen zetten in de ruimte (of het randje ervan) en ondertussen is Hubble nog steeds niet met pensioen. Hulp is onderweg, maar tot nu toe weet de ruimtetelescoop nog prachtige plaatjes te schieten. Veel van de mooiste ruimtefoto’s van dit jaar zijn dan ook van Hubble afkomstig. Reis mee door de ruimte in 2021 met 15 foto’s.
We beginnen onze reis in Nederland, want daar was ook een beetje ‘ruimte’ te zien dit jaar. We hebben meerdere avonden het Noorderlicht kunnen aanschouwen als we in de verte naar de hemel tuurden. Dat komt door een zonnevlam die elektrisch geladen deeltjes op onze aarde afvuurde, wat tot een mooi Noorderlicht-effect leidde.
We schreven het al, de ruimte wordt steeds meer een speelveld van private partijen. Eén van die partijen is SpaceX, dat met hun Crew Dragon Endeavour aankoppelde aan het International Space Station. Er werd een geweldige foto gemaakt van hoe Crew Dragon zich door de ruimte bewoog.
Het lijkt wel alsof een graphic designer een achtergrond voor Windows heeft gemaakt, maar het is toch echt een échte foto van deze prachtige Veil Nebula, met overblijfselen van een supernova.
Er zijn weinig dingen zo fotogeniek als de duinen op Mars. Helemaal als ze ook nog eens bevroren puntjes hebben, waardoor je een geweldig spel krijgt van de rode planeet met witte randjes. Silver linings!
Nieuwsgierig hoe het eruitziet als er een nieuwe ster wordt geboren (ter wereld komt kunnen we in dit geval niet zeggen). Hubble maakte een geweldige foto van de kraamkamer van de sterren: AFGL 5180. Dat is een mooie babykamer!
We denken wel dat de Poolster de helderste ster is in ons zonnestelsel, maar dan ken je AG Carinae nog niet. Dit is een van de helderste sterren en ze komt binnenkort na een leven van een paar miljoen jaar aan haar einde.
Hubble heeft al vaker mooie plaatjes geschoten van Jupiter, maar deze is extra bijzonder omdat het in ultraviolet licht werd vastgelegd. Dank je wel Wide Field Camera 3, voor deze adembenemende plaat van de bijzondere atmosfeer van de gigantische planeet.
Het buursterrenstelsel Kleine Magelhaense Wolk is extra mooi om te zien omdat er een keer een zwarte ster in is geëxplodeerd. Zeer indrukwekkend, om te zien hoe dat duizend jaar geleden nog steeds zijn sporen nalaat.
Sterren hebben nooit de meest spannende namen: neem bijvoorbeeld NGC 2276. Toch kun je die naam maar beter onthouden, want het is echt een beauty die met haar spiraalarmen ook nog eens zorgt voor de geboorte van nieuwe sterren.
Er is ook een ster die NGC 1300 heet en die is op de kiek gezet door MUSE en ALMA. Door de beelden samen te voegen zie je een enorme kleurenpracht, die stiekem onthullen dat er koud gas aanwezig is.
Het International Space Station is enorm belangrijk voor ruimteonderzoek, maar soms worden er ook gewoon prachtige plaatjes geschoten van onze aarde. Bijvoorbeeld deze van het Noorderlicht. Prachtig dat je een stukje ISS ziet, én een heleboel aarde mét dat mooie Noorderlicht. Misschien niet de meest scherpe goede foto, maar toch een prachtshot:
ESO’s paradepaardje is de Very Large Telescope. Die heeft een geweldige plaat geschoten van NGC 4254. Dit sterrenstelsel is ook een plek waar veel jonge sterren tot leven komen
De robots die op Mars hun best doen om monsters en fotomateriaal voor ons te verzamelen mogen natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Vooral de selfie van Perseverance en Ingenuity blijft toch een prachtplaat. We want more!
Wij zien sterren meestal redelijk ver uit elkaar, maar er zijn ook plekken in het heelal waar sterren gigantisch dicht op elkaar gepropt zijn. NGC 6397 is zo’n locatie en het lijkt net alsof je naar een schatkist vol diamanten kijkt. Hey Lucy!
De Hubble-telescoop heeft ook een mooie plaat gekiekt van NGC 1317, dat op 55 miljoen lichtjaar van de aarde te vinden is: