09.03.2022
Metaverse

LimeWire maakt een comeback

By: Laura Jenny

BlogMetaverse

LimeWire, gaat er een belletje rinkelen? Als we zeggen Kazaa en Napster vast wel, want LimeWire was eenzelfde soort initiatief. Het was een opensource-programma waarmee je films, series en muziek kon downloaden. Dat was allemaal begin deze eeuw: na een decennium moest LimeWire de stekker eruit trekken. Nu is het terug, maar niet zoals je denkt.

Inmiddels is het illegaal downloaden van films en series helemaal veranderd. Het wordt nog wel gedaan, maar de meeste mensen zijn content met diensten zoals Spotify en Netflix voor hun entertainmentfix. Bovendien gaan illegale downloadsites ook vaak gepaard met een heleboel rechtzaken en boetes, dus dat LimeWire niet terugkeert als torrentsite, dat is maar goed ook: het werd in 2010 namelijk verboden door de rechter in Amerika.

LimeWire komt terug

Wel komt het met iets dat heel hip is, net zoals downloaden in 2000: NFT’s. Net als dat het ooit voor series en films een marktplaats was, is het straks een marktplaats voor NFT’s. Ditkeer wel legaal. Het wil een soort nieuwe OpenSea worden, maar dan vooral voor non-fungible tokens die te maken hebben hebben muziek, entertainment en kunst. Je zou kunnen stellen dat elke NFT uiteindelijk kunst is, maar er zijn ook NFT’s in de vorm van contracten, dus het gaat wel echt om de creatieve uitspattingen van de mensheid.

LimeWire is weer live, maar op LimeWire.com is op dit moment alleen de mogelijkheid te vinden om je in te schrijven voor de wachtlijst. Als je één van de eerste 10.000 mensen bent die zich inschrijft, dan maak je kans op een exclusieve LimeWire airdrop. Een airdrop is een marketingstunt waarbij mensen iets gratis krijgen: vaak tokens of coins. Sowieso is LimeWire van plan om een bijzondere NFT uit te brengen dit jaar, namelijk eentje die met een beloningssysteem gepaard gaat.

NFT-marktplaats

Hoe dat er precies uit moet gaan zien, dat is nog onduidelijk. Het nieuwe LimeWire heeft ook eigenlijk heel weinig te maken met het oude LimeWire: de makers van toen horen er niet meer bij. Het zijn nu de broers Paul Zehetmayr en Julian Zehetmayr die aan het roer staan van het bedrijf. Ze hebben simpelweg de rechten opgekocht en gaan er nu dus iets heel anders mee doen, met als doel om -naar eigen zeggen- artiesten en fans met elkaar in contact te brengen. Ook wil het zorgen dat je NFT’s niet per se met cryptovaluta hoeft te kopen, maar bijvoorbeeld je creditcard kunt gebruiken.

Ooit had LimeWire tienmiljoenen maandelijks actieve gebruikers. Zou het dat ooit weer gaan halen? Zo’n vaart zal het niet snel lopen: één van de grootste NFT-marktplaatsen, OpenSea, heeft in totaal 600.000 gebruikers. Aan de andere kant heeft LimeWire eerder laten zien dat het iets beter kon doen wat anderen al eerder waren begonnen. Bovendien zijn mensen achter muzikanten zoals H.E.R. en Wu-Tang Clan betrokken, dus als het inderdaad met unieke muziek kan komen die nergens anders verkrijgbaar is, dan zou het een hit kunnen worden.

Share this post