Nu de coronacijfers weer oplopen en aan ons wordt gevraagd om liever thuis te blijven werken rijzen er weer allemaal vragen op zoals wie de kosten gaat betalen voor de extra energie die gebruikt wordt en de extra koppen koffie die genuttigd worden tijdens het thuiswerken. En hoe zit het ‘na corona’ blijven we dan nog steeds thuis werken? En willen we dat wel of niet? Zoals het er nu naar uit ziet is thuiswerken een blijvertje, ook nadat de overheid de coronamaatregelen gaat versoepelen! Softwarebedrijf Klippa liet hier een onderzoek naar doen.
Uit het onderzoek dat werd gehouden onder 1060 Nederlanders is gebleken dat 48% van de Nederlanders vindt dat de werkgever hen extra moet betalen bij thuiswerken. Vooral de mannen vinden dit (50%) ten opzichte van de vrouwen (44%). 82% vindt dat zij zelf moeten kunnen beslissen of zij thuiswerken nadat de overheid de coronaregels weer heeft versoepeld.
“Het huidige advies van de overheid is om thuis te werken als het kan en te werken op kantoor als dat nodig is”, vertelt Yeelen Knegtering, CEO van Klippa. “Omdat je thuis stroom gebruikt en faciliteiten die je anders op kantoor had gebruikt, maken werknemers meer kosten. Een groot deel van de werknemers vindt dus dat de werkgever verantwoordelijk is voor deze extra kosten. Vanuit het perspectief van goed werkgeverschap is het verstandig om hier rekening mee te houden.”
Hoewel veel werknemers van mening zijn dat werkgevers de kosten voor thuiswerken mogen dragen, zijn zij ook van mening dat zij zelf mogen beslissen of zij thuis blijven werken, ook ná versoepeling van de coronamaatregelen. Hierin zijn de mannen en vrouwen het met elkaar eens, bij beide vindt 82% dat thuiswerken een optie moet blijven. Maar liefst 22% van de respondenten is van mening dat werken op kantoor zelfs compleet overbodig is geworden.
Knegtering: “Hoewel sommige mensen thuis veel afleiding ervaren, van andere gezinsleden bijvoorbeeld, kan het voor andere mensen erg prettig zijn. Programmeren is een groot onderdeel van wat wij doen en over het algemeen kan het voor die activiteit erg prettig zijn om thuis te werken, zodat je geen afleiding hebt van collega’s, bijvoorbeeld. Wij overleggen dan ook met onze werknemers hoe zij het meest productief kunnen zijn en wij zorgen ervoor dat wij hen daarin faciliteren.”
Vanaf 2022 maakt de overheid het werkgevers makkelijker om hun werknemers een thuiswerkvergoeding te geven: vanaf dat moment mogen zij hun werknemers een vergoeding van 2 euro per dag geven zonder dat daar belasting over hoeft te worden betaald. Knegtering: “Het kabinet legt er wel bij uit dat werkgevers en werknemers daarover zelf afspraken moeten maken. Bij Klippa communiceren wij bijvoorbeeld duidelijk dat wij willen dat werknemers minimaal 50% van de werktijd op kantoor zijn. Wij vinden het kantoor namelijk helemaal niet overbodig en juist een goede plek om een band met de collega’s op te bouwen en soepel samen te werken.”