29.06.2022
Technology

​Sky Cruise: op vakantie in een voor altijd vliegende Titanic

By: Laura Jenny

BlogTechnology

Denk een KLM-vliegtuig, gecombineerd met de Hindenburg, een vleugje Titanic met nog wat kerncentrale. Het klinkt alsof we een bom maken, maar we maken Sky Cruise, een hotel in de lucht dat non-stop vliegt. Een innovatief wonder, maar hoe realistisch is het?

Sky Cruise

De onderstaande video liegt er niet om: Sky Cruise zou nogal een eyecatcher zijn in de lucht. Het zwevende hotel zou zo’n 5.000 gasten kunnen herbergen en bevat genoeg vertier. Restaurants, winkelcentra, zwembaden, sauna’s, fitnesscentra, een huisartsenpost, evenementenlocaties en meer. Typisch iets voor mensen die van cruises houden of op een heel decadente manier elkaar het ja-woord willen geven.

Het gevaarte zou door 20 elektrische motoren worden aangestuurd, via een kleine nucleaire reactor die eigenlijk werkt zoals een moderne mini-kerncentrale middels kernfusie. Het voordeel is dat je je eigen energie opwekt en dus eigenlijk nooit hoeft te landen: je kunt constant maar doorvliegen. Gasten moeten dus naar die nieuwe luchtlocatie toevliegen.

Al-Ghaili

Het meest bizarre is misschien nog wel zijn bron van inspiratie: een illustratie van Tony Holmsten voor de game Killer is Dead, waar weer een 3D-model uit Rusland voor een futuristisch cruiseschip was gerold. Toch is Al-Ghaili de gekste niet: hij heeft allerlei ondernemers om zich heen verzameld die geloven in dit project.

De vraag is niet alleen of je zo’n gevaarte de lucht wel in krijgt, maar natuurlijk ook in hoeverre het lijkt op een cruise en niet op een vliegtuig qua passagierservaring. Schreeuwende kinderen, stinkende medepassagiers, dronken ellendelingen: er zijn veel redenen waarom het eigenlijk helemaal niet altijd zo fijn is om met veel mensen hutjemutje te zitten. Aan de andere kant: op ‘s werelds grootste cruiseschip, de Harmony of the Seas, passen 6.000 passagiers (en dan ook nog 2.000 crewleden), en daar kun je ook best een rustig plekje zoeken.

Kernfusie

Hoewel het zowel klinkt als een risicovolle onderneming omdat kernenergie nu eenmaal met zijn gevaren komt en we met de Hindenburg én Titanic hebben gezien dat grote gevaarten blijkbaar ook kwetsbaarder zijn voor ongelukken, is er nog iets dat ervoor zorgt dat we niet morgen al aan boord kunnen.

Die manier van energie opwekken via kernfusie bestaat namelijk op die manier nog niet. Daar moeten dus nog heel veel knappe koppen hun, wel, knappe kop over breken. Gelukkig hebben ze daarbij hulp van kunstmatige intelligentie, dat trouwens ook de kapitein zal zijn van dit luchtschip.

Dat niet alleen, want er zijn meer beloftes die Sky Cruise moet waarmaken die niet de makkelijkste zijn: zo moet er een anti-vibratiesysteem worden opgezet zodat enige turbulentie niet door de gasten wordt gevoeld. Wetenschapper Hashem Al-Ghaili heeft het allemaal mooi ontworpen qua visuals, maar wetenschappelijk gezien moet er dus nog wel wat gebeuren.

Met de Hindenburg liep het niet goed af.

Science fiction?

Het klinkt als een 20.000 mijlen onder zee-achtig project, maar het schijnt echt niet bij science fiction te gaan blijven. Misschien kunnen we straks echt wel een Sky Cruise boeken. Of nou ja, ‘we’, mensen zoals Elon, Beyonce en Bill waarschijnlijk. Tot die tijd zullen echter ook zij met hun beide benen op de grond moeten blijven staan, want voordat dit project vlucht neemt, zijn we waarschijnlijk vele jaren verder.

Share this post