Een gans, een kwal, een vleugel, gember, een eland, een hyacint, sambaballen, een blokfluit, een waaier en edamame: het is slechts een seleectie van de nieuwe emoji die zijn onthuld. Elk jaar komt een groep genaamd de Unicode Consortium met officiële nieuwe emoji. Dit jaar komt er eindelijk een einde aan de eeuwige discussie rondom de biddende handen-emoji: het is geen high five.
Het lijkt wel een high five: het grappige is namelijk dat het consortium heeft besloten om de high five-emoji zo te maken dat het eigenlijk gewoon één hand van de biddende handjes emoji is. Een leuke keuze, want veel mensen gebruiken de biddende handjes nu al als high five (een high five tussen mensen die blijkbaar hetzelfde shirt aanhebben). De high five-handen zijn er in verschillende kleuren en tonen een high five van de zijkant. Een goede keuze, want van voren zou het ook een klap in het gezicht kunnen zijn of gewoon een hand.
In totaal worden er 31 nieuwe emoji toegevoegd aan Android en iOS. Hoewel de emoji elk jaar vlak voor Wereld Emoji-dag worden aangekondigd (dat is aanstaande zondag), zijn ze dan niet meteen klaar voor gebruik. Ze zijn nu aangekondigd via Emojipedia en bedrijven kunnen er nu nog niet mee aan de slag.
Dat komt mede omdat de emoji die nu zijn gepresenteerd nog een voorbeeld zijn, ook die moeten nog worden gefinetuned. Vaak is dit klaar in september en dan pas kunnen de WhatsApps en telefoonmakers van de wereld ermee aan de slag. Soms komen emoji daarom pas een jaar later uit.
Een opvallende, nieuwe emoji is de hoofdschuddende emoji. Hij kijkt ook wat verbaasd, waardoor hij niet per se ‘nee’ lijkt te schudden, maar eerder een soort: ‘huh?’ lijkt uit te beelden. De twee icoon-emoji onderin zijn een icoon voor ‘draadloos’ (wat opvallend is, want voor wifi gebruiken mensen al jaren de antenne, bij gebrek aan beter). Nu kan daar de ‘draadloos’ emoji voor worden ingezet. Het andere icoon is een ‘Khanda’, een bekend symbool voor Sikh-aanhangers. Er komen ook nieuwe hartjes aan: blauw, grijs en roze.
Wat opvalt aan de nieuwe emoji, dat is vooral dat het er niet zoveel zijn. Nu zijn het er 31, vorig jaar waren het er 112. In 2020 waren er zelfs 334 bedacht. Hebben we nu zoveel emoji at onze communicatie in al deze icoontjes te vangen is? Misschien wel, al missen we natuurlijk nog wel wat oorhollandse icoontjes: hagelslag, een kaasschaaf, een molen en natuurlijk een emoji die over het weer praat.
Een klomp hoeft niet, dat is iets te ouderwets. Hoewel, er is ook nog geen emoji van een Croc. Dat heeft overigens een reden: emoji moeten redelijk tijdloos zijn, maar ook merkloos: daarom zijn er ook niet heel veel verschillende sneakers te kiezen.
In ieder geval is er ook weinig controversieels bij dit jaar: vorig jaar hadden we de zwangere man die nogal wat stof deed opwaaien en het jaar daarvoor de aanpassing van de injectienaald (al had dat minder met het plaatje te maken en meer met waar het voor was gaan staan, namelijk coronavaccins).
Het is dit jaar wat veiliger, wat eenvoudiger en wat minder groots. Als je trouwens zelf nog een briljant idee hebt voor een emoji, dan kun je die altijd aandragen. Je kunt dat op deze prehistorisch lijkende website doen, direct bij het Unicode Consortium. Mag je ons kaasschaaf-idee stelen? Natuurlijk!