10.08.2022
Metaverse

​Het geld voor het digitale Rembrandt-museum komt van NFT’s

By: Laura Jenny

BlogMetaverse

Er komt een virtueel Rembrandt-museum. Niet alleen ter ere van de kunstschilder, maar ook van de overleden kunsthistoricus Ernst van de Wetering. Een goed idee, maar wie betaalt het? De kopers van de speciale De Nachtwacht-NFT’s.

Financiering van het museum

Waar musea normaliter voor financiering kijken naar banken, multinationals en overheden om te sponsoren en te subsidiëren, is de organisatie achter Metarembrandt nu een andere weg ingeslagen. Dat wil door middel van non-fungible tokens een online Rembrandt-museum starten. Dit virtuele museum wordt dan bekostigd door de verkoop van de NFT’s van De Nachtwacht, het bekendste schilderij van de iconische schilder Rembrandt van Rijn.

We horen al een tijdje wat minder over NFT’s. Dat betekent zeker niet dat ze er niet meer zijn, maar wel dat de trend ietwat is gaan liggen en NFT’s de volgende bestaansfase ingaan. Het is niet meer zo dat elk bedrijf maar met NFT’s op de proppen komt of er steeds meer tv-programma’s zoals The Connection non-fungible tokens als hoofdprijs uitdelen. Het is even wat stiller rondom deze blockchain-handel. Er worden echter nog steeds dagelijks nieuwe exemplaren toegevoegd op bijvoorbeeld een marktplaats als OpenSea.

8.000 NFT’s

Er zijn in totaal 8.000 NFT’s van De Nachtwacht. Deze worden uitgegeven door Metarembrandt, de organisatie achter het initiatief. In tegenstelling tot de verwachting, namelijk dat het Rijksmuseum dit alles heeft bedacht. Het Rijks heeft wel op de actie gereageerd, maar is er niet per se heel uitgesproken over. Het metamuseum is bedacht door de stichting The Rembrandt Heritage Foundation, dat nu dus heel kleine stukjes van het bekende schilderij verkoopt als NFT, wat betekent dat je er een digitaal eigendomscertificaat van hebt.

De NFT’s zijn gecreëerd in samenwerking met een bedrijf dat is gespecialiseerd in cryptovaluta en blockchaintechnologie. NFT’s worden namelijk gekocht met Ethereum, crypto die je met je euro’s kunt kopen en waarmee je op de blockchain aankopen kunt doen, zoals NFT’s. Ze zijn er in allerlei soorten en maten: apen, auto’s, enzovoort. Nu dus ook in de vorm van De Nachtwacht: niet de echte, maar een reconstructie die kunsthistoricus Ernst van de Wetering maakte van wat waarschijnlijk de originele versie van het schilderij was. Je kunt een stukje van 2,5 centimeter bij 2,5 centimeter bemachtigen door een van de 8.000 stukjes (NFT’s) te kopen.

MetaRembrandt

Het initiatief heeft ook alles te maken met Ernst van de Wetering, en kunsthistoricus die vorig jaar overleed, schrijft NRC. Hij zette zich 46 jaar lang in om te helpen onderzoeken of Rembrandt-schilderijen wel echt Rembrandt-schilderijen zijn. Dit zou een mooi nalatenschap zijn voor Van De Wetering. Op zich zijn de NFT’s ook goed betaalbaar, want ze gaan waarschijnlijk tussen de 0,1 en 0,15 Ethereum kosten. Dat vertaalt zich door naar 150 tot 300 euro. Je kunt in eerste instantie niet kiezen welk stukje je krijgt, maar bij latere drops is het mogelijk om specifiek het oog van Frans Banninck Cocq te kopen.

Daarnaast krijg je niet alleen een eigendomsbewijs, want het idee van NFT’s is ook vaak dat je ermee lid wordt van een ‘club’. In dit geval krijg je de titel ‘Nachtwachter van het MetaRembrandt Museum’ en krijg je toegang tot dit virtuele museum. Dat museum zal best wat gaan kosten als alle NFT’s zijn verkocht: dan is er een budget van 1,3 tot 2 miljoen euro ter beschikking. Al is het de vraag of het dat gaat halen, zeker gezien de hype rond NFT’s wat is afgenomen en het Rijkmuseum zelf niet meedoet. Toch zou het een prachtig eerbetoon zijn aan de kunsthistoricus, die zelf trouwens totaal niet met een computer overweg kon. Ach, dat kon Rembrandt ook niet.

Share this post