28.09.2022
Metaverse

Het metaverse wordt door banken gebruikt voor duurzaamheidsdoelen

By: Laura Jenny

BlogMetaverse

Het is de laatste tijd wat stil rond de metaverse, maar er lijken wel degelijk ontwikkelingen te zijn. Zo zijn onder andere banken enorm geïnteresseerd in het metaverse. Niet eens vanwege de cryptovaluta, maar om contact te maken met hun klanten en hun CO2-uitstoot terug te dringen.

Banken in het metaverse

Het klinkt ietwat tegenstrijdig, want er worden veel vraagtekens gezet bij hoe duurzaam dat metaverse op zich is, maar banken zien eht helemaal zitten. Er is onderzoek gedaan onder ruim 600 managers van banken in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Australië. Hieruit blijkt dat banken dat metaverse wel zien zitten. Er hoeven immers minder grote kantoren te zijn, want personeel en klanten treffen elkaar vanuit hun eigen huiskamer met virtual reality-bril op in het metaverse.

Doordat er kleinere of misschien wel helemaal geen panden nodig zijn en mensen niet in de auto hoeven te stappen, wordt er inderdaad CO2 bespaard. Negen op de tien bankiers zien dat helemaal zitten. Een vrij moderne denkwijze voor het bankwezen, dat toch het imago heeft zich vaak als een dinosaurus te verplaatsen. Overigens blijken Nederlandse banken het minst happig: bij ons is het geloof in het metaverse lager dan in andere landen. 87 procent heeft er vertrouwen in, wat bij andere landen hoger is.

CO2-uitstoot verlagen

Sommige banken zijn ook al te vinden in het metaverse, zoals Bank of America en BNP Paribas. Echter is er nog geen enkele Nederlandse bank die zich aan het metaverse durft te branden. Niet heel vreemd: we hebben er blijkbaar niet allemaal evenveel vertrouwen in en vaak willen we toch eerst even de kat uit de boom kijken. We zijn benieuwd welke bank als eerste de stap zet. 38 procent van de bankmensen die zijn ondervraagd geeft aan dat er wel plannen worden ontwikkeld om het metaverse toe te passen.

Tegelijkertijd groeit de vraag of we dat metaverse wel moeten willen, omdat het zoveel kracht aan datacenters behoeft dat er wordt betwijfeld of het wel zo duurzaam is. Nederland is een populair land voor datacenters, maar steeds vaker wordt de bouw ervan toch stilgelegd. Vaak omdat het juist zoveel energie kost en er in de praktijk maar weinig warmte blijkt te worden teruggeleverd aan de wijken eromheen, iets dat vaak een belofte is om toch dat datacenter te kunnen bouwen.

Lekker op de fiets

Het heeft in ieder geval niet te maken met de veiligheid van het metaverse. Banken werken immers nu ook al voortdurend in de cloud en hier is het metaverse in zekere zin een verlengde van. Toch moeten banken nog wel de handen uit de mouwen steken willen ze echt kunnen claimen dat het metaverse zo’n goede oplossing voor onze planeet is. Het is slim om eerst uit te zoeken of het metaverse uiteindelijk wel echt CO2-voetafdrukverkleinend is. Anders is misschien de persoonlijkere benadering van een kantoor met mensen toch een beter plan. Helemaal als banken ook nog aanraden om er op de fiets heen te komen.

Share this post