De Nederlandse overheid wil zijn pagina’s op Facebook sluiten. Tenminste, als Facebook-moederbedrijf Meta de risico’s van het gebruik van deze pagina’s niet zal beperken. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen heeft met haar team diverse problematische datapraktijken aangetroffen op Facebook.
Er zijn zeven grote risico’s vastgesteld op het social medium die Meta absoluut moet veranderen, omdat de overheid anders zijn Facebook-pagina’s sluit. De pagina’s worden nu als een belangrijk communicatiemiddel ingezet naar burgers toe. Er wordt al gezocht naar alternatieven en dat moet in de lente van 2023 worden afgerond.
De overheid heeft alleen gezocht naar de impact van dataverwerking bij Meta en hoe dat van invloed is op de rechten van de mens. Dat laatste was echter geen succes: niet omdat Meta daar niet goed mee om zou gaan, maar omdat er niet genoeg data was om een conclusie te trekken. Op het andere gebied wel: met de dataverwerking zit het overduidelijk niet goed.
Dit zijn de zeven zaken die de regering aanmerkt als problematisch: betrokken kunnen geen rechten uitoefenen over de data, de impact op andere fundamentele rechten van gebruikers, het gebrek aan transparantie bij dataverwerking, verlies van controle door gegevensverwerking Meta, het verlies van controle door gegevens doorgeven Meta aan andere bedrijven, het verlies van controle door gegevens doorgeven (hoewel gepseudonimiseerd) aan de Amerikaanse overheid en het uitblijven van data door filtering.
De overheid verwacht dat Meta meer toegang geeft tot de logica achter algoritme en dat mensen foute data moeten kunnen verwijderen. Ook moeten onderzoekers testaccounts kunnen maken om te zien wat de effecten zijn van een pagina op de personalisatie ervan. Sowieso wil de overheid dat Facebook alle data over de Facebook-pagina’s overhandigt, er moet een opt-out mogelijkheid komen voor overheidspagina’s wat betreft de verwerking van data en er moet expliciet toestemming gevraagd worden voor de trackingcookies en het gebruik mag niet worden geforceerd. Dit zijn slechts enkele van de dingen die overheid graag zou zien.
De regering ziet het niet zitten dat nietsvermoedende Nederlanders risico’s lopen op het gebied van data wanneer ze naar een overheidspagina gaan op Facebook. Burgers hebben immers toch een soort verwachting van de overheid: deze moet betrouwbaar en veilig zijn. Het risico lopen dat je data bij de Amerikaanse overheid terechtkomt hoort daar niet bij en onder andere daarvoor wil het een stokje steken. De staatssecretaris is hierover in gesprek met Meta, maar de kans wordt klein geacht dat Meta hiermee akkoord gaat. Dit heeft immers grote gevolgen voor hoe Facebook achter de schermen werkt.