Vandaag start de internationale fase van de James Dyson Award 2023, een wereldwijde ingenieursprijs die studenten en pas afgestudeerden oproept om een ontwerp te maken dat een probleem oplost. Dit is de wereldwijde shortlist van 20 baanbrekende uitvindingen, waarbij alle uitvinders de kans krijgen om een internationale winnaar te worden en €34.000 te ontvangen ter ondersteuning van de volgende fasen van hun uitvindingen.
Studenten en jonge ingenieurs over de hele wereld blijven aantonen hoe nieuwsgierigheid de grenzen van de uitvinding kunnen verleggen en oplossingen kunnen creëren die levens kunnen veranderen.
De Turkse inzending op de shortlist, ForestGuard 2.0, is een reactie op de verwoestende bosbranden die studenten in 2021 en daarna door het land hebben zien razen. De uitvinding, gemaakt door een team van de Bilgi Universiteit van Istanbul, maakt gebruik van sensor-naar-
Ondertussen werd de jonge uitvinder E Ian Siew in Singapore gemotiveerd door zijn moeilijke ervaring bij het herstellen van een openhartoperatie om een betere oplossing te creëren. In overleg met deskundigen van het National University Hospital in Singapore creëerde hij een vestachtig apparaat voor postoperatieve revalidatie, dat de ondersteuning van de fusie van het borstbeen na de operatie verbetert.
Soms kunnen zelfs de eenvoudigste ideeën een aanzienlijke mondiale impact hebben. In de Filippijnen creëerde de jonge ondernemer Jeremy De Leon Make-roscope, een eenvoudig sleutelhangerhulpmiddel dat van een smartphone of tablet een microscoop maakt. Het verbeteren van de toegang tot laboratoriumhulpmiddelen voor studenten over de hele wereld heeft potentieel enorme gevolgen voor de toekomstige generatie wetenschappers, en de uitvinding is al door meer dan 3.000 Filipijnse studenten en docenten gebruikt.
Wat ervoor nodig is om op deze shortlist te komen laat Rachael Pink, Head of Technology Development bij Dyson, hieronder weten:
Geweldige ideeën komen voort uit de diversiteit van gedachten en ervaringen. De 14 Dyson-ingenieurs die het panel voor de Top 20 van dit jaar vormen, werken in Dyson R&D-centra in Singapore, Groot-Brittannië, Maleisië en de Filippijnen, en zijn gespecialiseerd in technische vakgebieden, waaronder duurzaamheid, elektronica, productie, akoestiek en energieopslag. Ze werden vergezeld door studenten van het Dyson Institute of Engineering and Technology om hun inzichten te delen en conventionele ontwerpprocessen uit te dagen.
Het panel analyseerde, debatteerde en beoordeelde alle nationale finalisten en runners-up, en kwam samen om de inzendingen te verkleinen om de Top 20-shortlist van dit jaar samen te stellen.
De wereldwijde winnaars van de competitie worden op 15 november bekend gemaakt. Dit is de De Top 20 Shortlist (in alfabetische volgorde).
Apparaten waarmee slechtzienden veilig kunnen oversteken op een oversteekplaats met behulp van op AI gebaseerde beeldherkenning.
Uitvinder(s): Ikuya Tanaka Sergio en Narushima Masaaki. Japan.
Een revalidatieapparaat voor patiënten die een openhartoperatie hebben ondergaan. Geïnspireerd door de eigen ervaring van de uitvinder met postoperatieve zorg.
Uitvinder(s): E Ian Siew. Singapore.
Adaptieve hulpmiddelen voor persoonlijke hygiëne voor mensen met spasticiteit.
Uitvinder(s): Javier Pascual Paredes. Spanje.
Een apparaat om longrevalidatie in ziekenhuizen te automatiseren en te gamificeren, geïnspireerd op de ervaring van teamleider Piotr’s vader met COVID.
Uitvinder(s): Piotr Falkowski, Bazyli Leczkowski, Maciej Pikuliński en Anna Pastor. Polen.
Een duurzame dak- en gevelcoating met een hoog koelend effect, waardoor de behoefte aan airconditioning in warmere landen afneemt. Het materiaal maakt gebruik van afvalglas en zou de hoeveelheid elektriciteit die wordt gebruikt voor koeling enorm kunnen verminderen.
Uitvinder(s): Hoi Fung Ronaldo Chan en Can Xiao. Hong Kong.
Een ergonomisch laparoscopiehulpmiddel dat het comfort van chirurgen verbetert en de polsbelasting vermindert. De uitvinder werd geïnspireerd door zijn stage bij het ontwerpproces van medische hulpmiddelen.
Uitvinder(s): George Clarke. Ierland.
Een ultravroeg detectiesysteem voor natuurbranden van sensor naar satelliet. Geïnspireerd door getuige te zijn van de Turkse bosbranden in 2021, waarschuwt het systeem de autoriteiten bij het eerste teken van brand.
Uitvinder(s): Ecem Ertan, Onur Sertgil, Rana Imam Esirger en Suat Batuhan Esirger. Turkije.
Een prothetische medische poort die uitstel biedt van stomazakjes. De uitvinder werd geïnspireerd om een beter alternatief te creëren door een vriend die op 26-jarige leeftijd een colostomieoperatie onderging.
Uitvinder(s): Charlotte Böhning. VS.
Een biologisch afbreekbare, niet-invasieve en toegankelijke test om de cysticercoseparasiet te detecteren.
Uitvinder(s): Ximena García Ortega. Mexico.
Een 3D-printbare mechanische vingerprothese voor vingergeamputeerden. De uitvinder is van plan om het ontwerp van Lunet volledig gratis en open source te maken om zoveel mogelijk mensen te helpen.
Uitvinder(s): David Edquilang. VS.
Een draagbare sleutelhanger die van een smartphone of tablet een microscoop maakt.
Uitvinder(s): Jeremy De Leon. Filippijnen.
Een draagbaar apparaat om visuele afleiding te verminderen voor mensen met ADHD.
Uitvinder(s): Joel Olympio. Ierland.
Een duurzame en betaalbare tas voor colostomiepatiënten. De uitvinder werd geïnspireerd door zijn tijd als medisch assistent in Tanzania om een goedkoper alternatief te creëren voor traditionele colostoma-opties.
Uitvinder(s): Nikolaus Potapow. Oostenrijk.
Een slim apparaat voor het vrijmaken van de luchtwegen voor hulp bij slijmgerelateerde ademhalingsaandoeningen. Het team werd geïnspireerd door de ervaringen van hun familieleden met chronische ademhalingsproblemen en de strijd om toegang te krijgen tot zorg.
Uitvinder(s): Daniel Hale, Yihan Dong, Fergus Laidlaw en William Eliot. VK.
Een drugstestkit ontworpen om de antidopingtestervaring van atleten te verbeteren. De oplossing werd ingegeven door het horen van de ongemakkelijke ervaring van zijn vriend met het testproces, en hij wilde een betere, meer inclusieve oplossing creëren.
Uitvinder(s): Nick Holland. Nieuw-Zeeland.
Een retrofitkit om voertuigen met een verbrandingsmotor om te bouwen naar hybride elektrisch.
Uitvinder(s): Alexander Burton. Australië.
Een medisch ondersteuningsapparaat voor patiënten met chronische luchtwegaandoeningen, dat begeleiding biedt bij het gebruik van inhalatoren.
Uitvinder(s): Fang Yuan en Zhang Mouwei. China.
Een niet-elektrisch medicijninjectieapparaat voor noodgevallen.
Uitvinder(s): Shin Young Hwan, Chae Yoo Jin, Bai Yuan en Kim Dae Yeon. Korea.
Een off-road trailer voor medici in conflictgebieden.
Uitvinder(s): Piotr Tłuszcz. Polen.
Een touw-op-aanvraag-vissysteem dat verstrengeling van walvissen elimineert.
Uitvinder(s): Collin Bolt, Benjamin Beazley en Jake Chateauneuf. Canada.