De Amsterdam Internet Exchange, beter bekend als de AMS-IX, is een van de belangrijkste internetknooppunten van West-Europa. Vandaag heeft de AMS-IX wat nieuwe cijfers over het verwerkte internetverkeer de wereld in gestuurd. Zo blijkt dat de datastromen via de AMS-IX in vier jaar tijd verdubbeld zijn.
Dat we met z’n allen steeds meer gebruik maken van het internet, en dus ook steeds meer data verbruiken, is natuurlijk geen nieuws. De groei, zo blijkt uit de cijfers en statistieken van AMS-IX, is er ook nog niet uit.
De AMS-IX verwerkte in 2022 in totaal 29,39 exabyte (EB) aan data voor internetverkeer. Dat zijn nogal wat nullen. Eén exabyite is 1000 petabyte, wat op haar beurt (één petabyte) weer 1000 terabyte is. Kortom, een exabyte is 1 miljoen terabyte, of 1 miljard gigabyte. In 2018 was het internetverkeer via de AMS-IX nog maar de helft van hetgeen in 2022 verwerkt werd. Ter vergelijk, het duurde zes jaar om het internetverkeer te laten groeien van 4 EB in 2012 tot 14 EB in 2018.
Vergeleken met een jaar eerder (2021) groeide het internetverkeer op de AMS-IX met ongeveer 9 procent. Daarmee lijkt de extreme groei, zoals die in het eerste en tweede ‘coronajaar’ gemeten werd, procentueel, wel iets af te vlakken.
Op zich een logische ontwikkeling. Tijdens de lockdowns van 2020 en 2021 werd (noodgedwongen) veel meer internetverkeer gegenereerd. Niet alleen doordat we massaal gingen ‘Netflixen’, maar ook omdat de videomeetings welig tierden.
“Internetgroei bij onze Exchanges is een teken van het steeds groeiende gebruik van digitale diensten en apparaten in de samenleving in het algemeen en het belang van AMS-IX als een vitaal onderdeel van de digitale toegangspoort tot Europa. Vooral tijdens de pandemiejaren nam het internetgebruik enorm toe, wat resulteerde in een aanzienlijke groei op het platform”, aldus Peter van Burgel, directeur van de AMS-IX.
Bron (ook afbeeldingen): AMS-IX