Sinds, vele jaren geleden, bekend werd dat 5G eraan zat te komen, was het al duidelijk dat we in Nederland een ‘probleem’ hadden. Natuurlijk, we hebben inmiddels al enkele jaren 5G-netwerken en -verbindingen, maar het échte snelle 5G wordt nog altijd geblokkeerd. Het goede nieuws, na al die jaren, is dat er nu ein-de-lijk een oplossing gevonden is waar alle betrokken partijen mee kunnen leven. Immersat, dat al jaren de eigenaar was van de 3,5GHz frequentieband in een groot deel van Noord en Midden Nederland, gaat per 1 februari verkassen naar Griekenland. Dit betekent dat de langverwachte, en meerdere keren uitgestelde, veiling van de zogenoemde 3.5 GHz 5G-frequenties ingepland kan worden.
1 februari is ook de datum die de huidige demissionair minister van EZK Micky Adriaansens enkele weken noemde als de deadline voor een oplossing. Zou die er dan nog niet zijn geweest, dan zou de frequentie door de staat van Immersat afgenomen worden. Zover hoeft het dus niet te komen.
Het satellietstation van Immersat in het Friese Burum heeft de uitbouw van de 5G-netwerken in Nederland heel wat jaren vertraging opgeleverd. In eerste instantie mede omdat de toenmalige verantwoordelijke politicus, ene Mona K. uit V., nauwelijks werk maakte van onderhandelingen met Immersat. Het zou zo’n vaart niet lopen. Dat was een overduidelijk misvatting, maar tegen de tijd dat de politiek zich dat realiseerde was Mona gevlogen, beter gezegd ontslagen. Dat ontslag had overigens niets te maken met de 5G-saga.
Ook de providers waren niet bepaald te spreken over de Nederlandse vertraging. Uiteindelijk zijn wij nu het enige Europese land waar de 3.5 GHz frequentieband nog niet toebedeeld is aan de netwerkproviders voor de verder uitbouw van de 5G-netwerken. Aangezien de veiling waarschijnlijk niet meer dit jaar zal plaatsvinden, ondanks dat er nu een oplossing gevonden is, zal het ook nog even duren voordat de nieuwe frequenties in de praktijk beschikbaar zijn.
De belangrijkste reden daarvoor is dat de drie grote mobiele providers, KPN, VodafoneZiggo en Odido – en nog een aantal grote partijen, waaronder de Rotterdamse Haven en Schiphol – nog met de Nederlandse staat bakkeleien over de beschikbare bandbreedtes en de voorwaarden van de 5G-veiling. Dit betreft de aanpassing van het Nationaal Frequentieplan waar deze partijen het niet mee eens zijn. In hoeverre die juridische strijd, die deze week bij de Rotterdamse rechtbank dient, nog voor extra vertraging gaat zorgen, is niet bekend.