Het is inmiddels meer dan 10 jaar geleden dat telecomproviders vol trots vertelden dat met de komst van 4G de netwerkproblemen, door drukte en het almaar groeiende mobiele dataverbruik, voorgoed verleden tijd zouden zijn. Met een 4G-verbinding zou er altijd voldoende bandbreedte en capaciteit zijn. Amper vijf jaar later was ons mobiele dataverbruik en roep om bandbreedte echter alweer zo ver gegroeid dat de providers die uitspraken moesten terugnemen. Maar… er was een oplossing: 5G. Wederom werd ons en de hele wereld voorgehouden dat netwerkcongestie en bandbreedtekrapte met de komst van het supersnelle en extreem betrouwbare 5G voorgoed tot het verleden behoorden.
Het zal niemand verbazen dat ook die beloftes uiteindelijk weer ingeslikt moeten worden. Gaat de carrousel dan opnieuw draaien, voor 6G dit keer? Nou, 6G gaat er zeker komen, maar dat duurt nog wel een jaartje of zeven. De verwachting is dat de uitrol rond 2030, op zijn vroegst, zal starten. Echter, Vodafone ziet nu al beren op de weg voor wat betreft de capaciteit van 5G-netwerken in relatie tot de nog altijd elk jaar met zo’n 30 procent groeiende vraag naar mobiele data. Daarom test de provider met het gebruik van de hoge 6GHz frequentieband voor 5G-netwerken. Op dit moment is het 6GHz spectrum nog niet toegewezen voor gebruik op 5G-newerken. We kennen de 6GHz frequentieband natuurlijk vooral van WiFi6. In het hogere deel van dat spectrum is echter nog bandbreedte beschikbaar.
De test die Vodafone in een gecontroleerde omgeving heeft uitgevoerd, was succesvol. Tijdens de test op de 6GHz-band werden mobiele datasnelheden gehaald tot wel 5 gigabit/s. De gemiddelde downloadsnelheden lagen rond de 2 gigabit/s. Dat is ongeveer dubbel de maximale download snelheden die met de huidige 5G-frequentiebanden gehaald worden.
Bovendien, zo bleek uit de test, kan het 6GHz spectrum relatief eenvoudig worden toegevoegd aan de bestaande netwerkapparatuur (masten) zodat op korte termijn dezelfde dekking gegarandeerd kan worden als die van de huidige 5G-netwerken. Het goede nieuws was ook dat de hogere ‘6GHz-snelheden’ ook binnenshuis behaald werden. Dat is belangrijk omdat ongeveer driekwart van het mobiele dataverkeer daar (kantoren, woonhuizen etc) gegenereerd wordt.
De vraag is nu of de instanties die beslissen over het alloceren van spectrum voor mobiele netwerken, meegaan in de wens van providers om een deel van het 6GHz spectrum aan 5G toe te wijzen. Volgende maand (november, red) wordt onder andere daarover gesproken tijdens de World Radiocommunication Conference (WRC-23) in Dubai.
Op zich is het niet zo vreemd dat een mobiele netwerktechnologie evolueert. We zagen dat vele jaren geleden al bij 2G. Daar werd, ruim voor de komst van 3G, GPRS ‘aan toegevoegd’ om mobiele data te kunnen gebruiken. Dat waren nog snelheden die deden denken aan de oude inbelmodems, tussen de 56 en 114 kilobit/s.
Ook het 3G netwerk evolueerde, van het standaard 3G (UMTS, 384 Kb/s) naar 3.5G (HSDPA, max 3 Mbit/s). En dezelfde ontwikkeling hebben we bij 4G gezien. Met de standaard 4G verbinding kon je mobiele download snelheden halen tot 20 Mbit/s terwijl met 4G+ meer dan het tienvoudige daarvan (225 Mbit/s) mogelijk is.
Omdat het dus nog zeker zeven jaar duurt voordat de volgende generatie mobiele netwerken, met nog hogere snelheden en meer capaciteit, beschikbaar komen (6G), zal een evolutie van de huidige 5G-netwerken nodig zijn om te voorkomen die ‘dichtslibben’. Iets dat dus volgens de providers nooit meer zou kunnen gebeuren met de komst van 5G. Dat bewijst maar weer: zeg nooit nooit!