28.01.2023
Technology

​5 nadelen aan de Starlink-satellieten van Elon Musk

By: Laura Jenny

BlogTechnology

Tienduizenden Starlink-satellieten hangen straks boven onze aarde in de lucht. Op dit moment zijn het er al meer dan 3.000, maar dat aantal groeit en groeit. Starlink heeft onder andere de mensen in Oekraïne geholpen en bewezen dat het werkt, maar is het zo heilig? Dit zijn vijf grote nadelen aan de satellieten van Elon Musk.

Ze zitten astronomen in de weg om hun werk te doen

SpaceX heeft een overeenkomst met de National Science Foundation in Amerika moeten aangaan om te beloven dat de Starlink-satellieten niet helder worden dan 7, om zo te zorgen dat ze niet zichtbaar zijn met het blote oog. Echter kijken astronomen natuurlijk niet met hun oog, maar met allerlei gereedschappen. Zij hebben last van de satellieten door de reflectie van het zonlicht, maar ook door andere zaken: de satellieten kunnen de signalen van radiotelescopen storen. Kortom, ze maken het toch wat minder fijn om goede wetenschappelijke waarnemingen te doen.

Starlink-satellieten verpesten ruimtefoto’s

In het verlengde daarvan hebben we ook kunnen zien hoe Starlink zorgt voor allerlei gekke streepjes in de lucht. Het verpest foto’s, maar ook verpest het hoe onze hemel eruitziet als we die bekijken. Die is namelijk door al die reflecties een stuk minder zwart. Stel dat straks inderdaad de 40.000 satellieten van Starlink in de lucht hangen, dan wordt het steeds moeilijker om naar de ruimte te kijken zonder te worden gestoord door zo’n satelliet.

Het kost de aarde veel om ze te lanceren

Een lancering van een raket is niet alleen duur in geld, maar ook duur qua CO2-voetafdruk. Een vlucht met het vliegtuig veroorzaakt tussen de 1 tot 3 ton CO2 per passagier, terwijl een raketlancering tussen de 50 en 75 ton per passagier zit. Kortom, er komt aardig wat uitstoot vrij bij het lanceren van de satellieten, zeker omdat het allemaal in batches wordt gedaan.

Ze zouden weersvoorspellingen bemoeilijken

Het KNMI heeft eerder deze week tegen Nu gezegd dat weersatellieten minder goed kunnen meten wanneer er mensen een Starlink-schotel gebruiken. Het gaat daarbij dus vooral om de schotels op aarde die de boel verstoren. Elke nieuwe klant van Starlink is een doorn in het oog van het KNMI, dat verwacht dat het weerbericht straks wordt beïnvloedt door de ambities van Elon Musk. Het KNMI ziet het Starlink-signaal als een heldere stip en dat lijkt alsof er veel waterdamp inzit. Omdat de satellieten van het KNMI de straling van waterdamp gebruiken om hun voorspellingen te helpen doen, zijn die schotels erg verwarrend.

Ze veroorzaken ruimtepuin

Niet alle lanceringen met de satellieten gaan even goed. Laatst waren er een aantal satellieten niet ver genoeg de ruimte ingebracht, waardoor die waarschijnlijk in de dampkring zijn verbrand. Niet oké, maar het verbrandt tenminste wel. Er wordt echter ook veel ruimtepuin veroorzaakt door Starlink, wanneer er ruimtepuin tegen de satellieten aanbotst of een satelliet in de problemen komt. Ruimtepuin kan er uiteindelijk voor zorgen dat we aarde niet meer afkunnen, omdat er in de baan rond de aarde straks zoveel rommel vliegt -en op hoge snelheid- waardoor raketten niet meer zonder kleerscheuren door deze laag komen.

Starlink-internet

Starlink biedt snel internet op plekken waar dat minder vanzelfsprekend is en bij rampen, wat heel goed is, maar steeds vaker horen we verhalen zoals de bovenstaande en dat roept zorgen op. Zeker omdat Starlink niet het enige bedrijf is dat satellieten installeert in de ruimte.

Share this post