Het is nu winter, maar is het ook een cryptowinter? Wanneer deze zijn intrede doet, dan doet de cryptovalutamarkt het slecht. De koerswaarden doen het niet goed en crypto hebben een minder positief imago dan buiten de cryptowinter. De prijzen worden lager en lager en het is wachten tot de zon weer achter de wolken vandaan komt om het ijs te laten dooien.
Eerst nog even terug: wat is een cryptovaluta eigenlijk? Bitcoin is er een voorbeeld van. Het is een gedecentraliseerd netwerk waarbij je anoniem kunt handelen in virtuele valuta. De munten zijn vastgelegd in een blockchain, een groot netwerk van computers waarin elke schakel altijd weet wat er in de hele ketting gebeurt. Omdat er geen tussenpersonen zijn en geen banken bij betrokken zijn, worden sommige mensen en organisaties er wat nerveus van, maar inmiddels bestaat bijvoorbeeld Bitcoin al heel lang en kent het grote successen. Maar: niet als er een cryptowinter is.
Meestal is het moeilijk te zeggen wanneer we in een cryptowinter zitten. Je kunt dat beter achteraf beoordelen. Zo was er vorig jaar nog een vrij zware, waarbij veel cryptofans de waarde van hun valuta zagen dalen en dalen. Hoewel winter een weerterm is, is het niet zo dat er een soort KNMI is dat kan voorspellen wanneer er weer een cryptowinter aanbreekt. Waar dat bij bijvoorbeeld aandelen wat beter te voorspellen is, is dat niet het geval bij crypto. Hetzelfde geldt overigens voor het einde: wanneer die aanvangt is ook niet in te schatten.
Tegelijkertijd is het ook niet makkelijk te bedenken welke cryptovaluta er allemaal slachtoffer zijn van de winter. Al gaat deze meestal wel op voor de meeste crypto. Het klapt vaak bijna allemaal tegelijk in elkaar. Toch wil dat niet betekenen dat een cryptowinter voor iedereen heel onvoordelig is. Het is namelijk juist een ideaal moment om in te stappen. Je kunt voordelig inkopen en dan is het afwachten tot de winter voorbij is en je valuta groeit. Uiteraard blijft hier het devies: investeer alleen geld dat je kunt missen. Niet de huur of hypotheek van volgende maand.
Wanneer crypto het niet goed doen, is dat echter voor de meeste mensen nadelig. Als je crypto bezit worden die minder waard, maar ook worden bij cryptobedrijven vaak veel mensen ontslagen wanneer er een tegenvallende periode aankomt. Het vervelende is dat cryptowinters vaak ontstaan door gekluns van anderen. Denk bijvoorbeeld aan de cryptobeurs FTX die instortte nadat oprichter Sam Bankman-Fried fraude zou hebben gepleegd. De hele NFT-markt had hier zelfs lastig (non-fungible tokens). Het is ook bewezen: cryptowinters hebben enorme invloed op investeerders en alles bevriest als het ware in deze periode.
Overigens is er helemaal geen officiële maatstaf voor wat een cryptowinter precies is. Het wordt een soort collectief besloten, maar het is niet gezegd dat Bitcoin bijvoorbeeld op een koers van x moet staan wil er een cryptowinter worden ingeluid. Wel zijn er vaak veel factoren van invloed. Investeerders talen er niet meer naar, de media schrijven negatief over crypto of mensen vertrouwen de tech niet meer (wat echter ook vaak het resultaat is van gekluns van anderen). Wat echter ook nog van invloed kan zijn, dat is wet- en regelgeving. Die verandert nog wel eens en dat kan nadelig uitpakken voor deze gedecentraliseerde markt.