Bergen vol met sneeuw: sneeuwkettingen omdoen om naar je dorpje van bestemming te komen en waterdichte wintersportkleding mee: vroeger was dat de standaard uitrusting als je op wintersport vertrok naar Frankijk, Oostenrijk of een andere bestemming in die regio. Inmiddels hoef je daar echter helemaal niet meer vanuit te gaan. De sneeuw blijft steeds vaker uit en daar kan zelfs een sneeuwkanon niet meer tegenop.
Dit jaar was het niet het hele seizoen supergeweldig om op wintersport te gaan in Frankrijk of Oostenrijk: op sommige plekken lag amper sneeuw, zeker niet genoeg voor de duizenden wintersporters die er overheen willen glijden. Het betekent niet dat het volgend jaar weer zo zal gaan, maar de kans wordt wel steeds kleiner op een goed, dik pak sneeuw in deze landen. Scientias schrijft dat als we doorgaan zoals we nu doen, we op vrij korte termijn in bijna alle Europese skiresorts een sneeuwtekort hebben. Een tekort waar dus zelfs geen sneeuwkanon teen opgewassen is.
De sneeuwproblemen zijn een direct effect van de opwarming van de aarde. In Nature Climate Change stellen wetenschappers dat 2200 skigebieden in 28 EUropese landen last hebben van de klimaatimpact en deze groot. Heel groot. Een ruime helft van de skigebieden in Europa zullen bij 2 graden opwarming al sneeuwtekort hebben. Zitten we op een opwarming van 4 graden, dan is dat zelfs 98 procent van de skiresorts. Je kunt dan wel met je sneeuwkanon komen aanrijden, maar dat zal nooit genoeg kunnen zijn om een skiresort van voldoende sneeuw te voorzien. Dus dat betekent dat skiresorts veel kleiner worden en mogelijk geen capaciteit meer hebben voor de grote hoeveelheden skiërs en snowboarders.
Bovendien kunnen sneeuwkanonnen soms ook simpelweg niet worden ingezet: ze hebben ook lage temperaturen nodig, dus als de temperatuur alsnog te hoog is, dan kun je het misschien wel maken, maar zodra het van de lucht op de grond valt, is het bij wijze van spreken dan al gesmolten, al de sneeuw al wil vormen. Met sneeuwkanonnen kan er wel wat gered worden, maar uiteindelijk zal 71 procent van de resorts sneeuw tekort komen bij een opwarming van 4 Celsius en bij 2 graden 27 procent. Dat is natuurljk geen houdbare situatie, maar het is ook niet iets waar skiresorts zelf veel aan kunnen doen. Sterker nog: door sneeuwkanonnen te gebruiken dragen ze er eerder aan bij: die dingen hebben heel veel elektriciteit nodig om hun werk te doen.
Het vervelende is dat skiërs waarschijnlijk eerder gaan boeken naar andere bestemmingen, in plaats van dat ze hun skiplezier aan de wilgen hangen. Dat betekent op korte termijn bijvoorbeeld dat Noorwegen, Finland en Zweden vaker worden bezocht voor de wintersport: daar wordt het echt koud. Maar ja, dat zijn reizen die veel mensen niet per boot of auto doen, maar per vliegtuig, met alle klimaatgevolgen van dien. Zolang we veel CO2 blijven uitstoten, blijft de aarde opwarmen en zal je merken dat er steeds minder sneeuwzekerheid is. Dat maakt het boeken van een wintersporttrip naar Frankrijk, Oostenrijk of een land in die regionen een Russische roulette: soms zelfs letterlijk, want door het smelten van sneeuw neemt ook het aantal lawines toe. Helaas kunnen we dit verhaal niet mooier maker, maar dit mag, zeker op duurzame dinsdag, zeker worden verteld.